Helyi gazdaság

2019.11.11. 14:04

Az ipari parkokról és a repülőtérről vitáztak

Rövidnek ígérkezett a megyei önkormányzat képviselő-testületének múlt pénteki rendkívüli közgyűlése, de végül a repülőtér helyzete kapcsán fellángolt vita miatt közel egy órát tartott.

Rövidnek ígérkezett a megyei önkormányzat képviselő-testületének múlt pénteki rendkívüli közgyűlése, de végül a repülőtér helyzete kapcsán fellángolt vita miatt közel egy órát tartott.

Az államfőválasztás miatt ezúttal a főépítész intézményének székhelyén tartották a megyei tanácsülést múlt pénteken, melynek napirendi pontjai között csupán három előterjesztés szerepelt. Az első, egyhangúlag megszavazott határozattervezet (mely egyhangúlag átment) tárgyát az képezte, hogy arra vonatkozó felhatalmazást kapjanak a megye megbízottjai a Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. részvényeseinek mai (hétfői) általános közgyűlésén, hogy igennel szavazzanak az öt hektáron elterülő székelyhídi ipari park kivitelezőjével megkötött szerződés aláírására. Adrian Simon, a társaság ideiglenes igazgatója valószínűleg szerdán fogja kézjegyével ellátni a megállapodást, így elkezdődhetnek a munkálatok. A tenderpályázatot a Drumuri Orăşeneşti Rt. és a Luxten Lighting Company Rt. alkotta konzorcium nyerte, a beruházás értéke 2,5 millió lej plusz áfa, a megvalósítási időszak tizenkét hónap. Közművesítenek, járdákat, belső utakat, parkolókat, járdákat és buszmegállókat alakítanak ki, valamint a villanyárammal való ellátásról is gondoskodnak.

Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető azt kérte, hogy a következő tanácsülésre Adrian Simon készítsen egy összefoglalót arról, hogy milyen fizikai állapotban vannak a Bihar megyei ipari parkok, mennyit invesztált eddig beléjük a tanács, és a kivitelezőkkel milyen befejezési határidőről állapodott meg. Pásztor Sándor megyei tanácselnök (RMDSZ) jelezte, hogy Margittán van rendelkezésre álló terület, de problémát okoz a munkaerőhiány. Vaskohsziklás pedig azt „mondta”, hogy önerőből csinál egy ipari parkot. A terve életképes, azonban könnyebben megvalósulhatna a megyei önkormányzat támogatásával – tette hozzá a tanácselnök.

Ioan Mang alelnök (PSD) szerint Belényes azzal, hogy nem kínál fel területet, lemondott arról, hogy ipari parkja legyen, ezért döntöttek amellett, hogy Drágánfalván létesüljön ilyen, Biharfüred irányába. Iosif Peti liberális tanácstag szerint viszont februárig újra górcső alá kellene venni Belényes helyzetét, mert mégis lenne ott egy negyven hektáros közművesített terület.

Ismét a repülőtér

Tizennégy liberális képviselő és a megyei tanács alelnöke, Traian Bodea (ALDE) igennel szavazott arra, hogy utasítsák el azt az előzetes panaszt, melyet a repülőtér előző igazgatótanácsából való, egy tanácsi határozattal történt eltávolításuk miatt fogalmazott meg Antik Krisztina és Traian Turle. Az előterjesztésről való szavazásnál az RMDSZ-sek és a szociáldemokraták tartózkodtak, és érdekes módon így tett a másik ALDE-s politikus, Julien Mateaş is, vagyis velük értett egyet, és nem a párttársával, Traian Bodeával, így a tervezet megbukott. Közben Carmen Soltănel főjegyző azt állította, hogy meg van félemlítve. Az előzményekhez tartozik, hogy korábban úgy véleményezte, hogy megfelel a törvényes előírásoknak az a határozat, mellyel szeptember végén a liberálisok és az ALDE-sek szavazatával el lettek távolítva az igazgatótanácsból Antik és Turle, ezért Soltănel állítása szerint most Mihaela Roşan, az önkormányzat jogi osztályának vezetője belső körlevelekkel nyomást gyakorol rá azért, hogy ő képviselje a megyét, tehát őt tegye felelőssé abban az esetben, ha a várható per a megye vezetése szempontjából kedvezőtlen ítélettel zárul. Azt is kijelentette ugyanakkor Soltănel, hogy azért is furcsa ez a belső utasításos üzengetés, mert kettejük közt nincs semmilyen alá- és fölérendeltségi viszony, ezért nem tehet ilyet Roşan, majd azt kérte, vegyék ki az előterjesztésből azt a bekezdést, miszerint neki olyan plusz hatásköre is volna, hogy el kellene látnia az intézmény jogi képviseletét.

Kapva az alkalmon, hogy ismét a repülőtér a téma, a vitába természetesen a liberálisok is beszálltak. Ionel Avrigeanu és Călin Gal azzal vádolta meg a megye RMDSZ-es és PSD-s vezetését, hogy a repülőtér régi igazgatótanácsi tagjaihoz ragaszkodnak, és ezzel ismét azt bizonyítják, hogy szabotálni akarják a létesítmény normális működését. Az ALDE-s Traian Bodea azt mondta: aznap jóváhagyta az új igazgatótestület öt tagjának mandátumát, és azért írta alá a kinevezésüket, mert szerinte a tudásuk vitathatatlanul jóval nagyobb, mint a korábbi tagoké.

Ioan Mang ironikusan megjegyezte: várja, hogy öt hónap múlva Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke lemondjon, hiszen azt ígérte, hogy ezt teszi majd, ha nem sikerül külföldi járatokat idevonzania.

A harmadik előterjesztés arról szólt, hogy az önkormányzat vegye igénybe egy ügyvédi irodaház szolgáltatásait ebben a perben, ez a határozattervezet simán átment.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!