Kézilabda

2024.04.12. 10:35

Itt a megoldás, hogyan verhetjük meg a svédeket

A magyar női kézilabda-válogatott a kevés ellenállást kifejtő Nagy-Britannia ellen gond nélkül megoldotta első feladatát az április 11–14. között zajló olimpiai selejtezőn. A nemzeti csapatra pénteken már egy jóval komolyabb ellenfél vár, a világ élvonalába tartozó Svédország lesz az ellenfél, akik magabiztosan verték Japánt az első meccsükön. Kulcskérdés, hogy a mieink meg Jamina Robertset ki tudják-e kapcsolni a svéd támadójátékból.

MW

A magyar női kézilabda-válogatott edzése a debreceni Főnix Arénában 2024. április 8-án. A magyar női válogatott április 11. és 14. között a Főnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért Kamerun, Japán és Svédország ellen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott Nagy-Britannia 49–11-es legyőzésével kezdte meg szereplését csütörtökön a vasárnapig tartó, debreceni rendezésű olimpiai selejtezőn – derült ki az Origo oldaláról. A győzelem mellett az önbizalom növelésére és a taktikai elemek gyakorlására is volt lehetősége Golovin Vlagyimir csapatának.

Megakadályozni a gyors gólokat

A mérkőzést követően a Ferencváros játékosa, a nyitónapon négy gólt szerző Simon Petra a debreceni szurkolók szerepét is kiemelte.

Nagyon pozitív volt a kezdés, a nézők is segítettek nekünk, így egy olyan mérkőzést tudtunk játszani, ami nagyarányú győzelemmel zárult. Ez fontos volt nekünk önbizalom szempontjából, emellett mind támadásban, mind pedig védekezésben sok taktikai elemet tudtunk gyakorolni a következő mérkőzésekre nézve. Boldog vagyok, hogy így sikerült az első meccsünk

– kezdte mondandóját Simon Petra, aki a pénteki mérkőzéssel kapcsolatban is elárulta a siker receptjét.

– A svédek nagyon gyorsan viszik a lerohanásaikat, meg kell akadályoznunk, hogy gyors gólokat tudjanak szerezni. Jamina Robertset ki kell kapcsolnunk a svéd támadójátékból, hiszen körülbelül az összes akció hozzá köthető. Ha ezt meg tudjuk oldani, akkor szerintem a védekezésünk stabil tud maradni. Támadásban az ellenfél zárt védekezését meg kell tudnunk törni – mondta el a 19 éves kézilabdázó.

Simon Petra reagált a Magyar Nemzetben nemrégiben nyilatkozó Kökény Beatrix szavaira is. A korábbi válogatott kézilabdázó azt mondta, Simon képes lehet extra teljesítményre, adott esetben pedig átsegítheti a társakat egy-egy nehezebb időszakon.

– Nagyon aranyos, nem tudtam, hogy ezt mondta rólam. Remélem, ha szükség lesz rá, valóban tudok majd segíteni a csapatnak a nehezebb időszakokban – reagált Simon a klasszis dicsérő szavaira.

Ők is sebezhetőek

Magyar szemszögből két okból volt fontos a Svédország–Japán mérkőzés. Egyrészt felmérni az erőviszonyokat, másrészt svéd vereség esetén a mieinknek pénteken már a párizsi részvétel lett volna a tét. Bár a japánok meglepték a svédeket, végül érvényesült a nagyobb tudáskülönbség, Svédország összességében magabiztosan, 35–28-ra győzött – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A találkozó szolgált néhány tanulsággal: a svédek megmutatták, hogy kemény, zárt védekezéssel meg lehet törni a japánokat, a japánok pedig azt, hogy a svédek is sebezhetők gyors játékkal.

Elek Gábor, az FTC korábbi, az Esztergom jelenlegi vezetőedzője úgy látta a mérkőzést, hogy Japán gyengébben játszott, mint decemberben a világbajnokságon, amikor Dániát is legyőzte a csoportkörben. A Győrrel Bajnokok Ligája-győztes Danyi Gábor ehhez azt tette hozzá, a svédek végül felőrölték a japánokat.

A magyar válogatott pénteken 18.00-tól játszik a svédek ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában