Emlékévet hirdettek

2023.01.27. 09:32

Száz éve született Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás középhátvédje

Csaknem száz esztendeje, 1923. február 6-án Kőszegen született Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás középhátvédje. A centenáriumot emlékév szervezésével kívánja megünnepelni az Aranycsapat Testület, szülővárosa és a róla elnevezett helyi futballklub is – jelentették be csütörtökön a vasi kisvárosban tartott sajtótájékoztatójukon a szervezők.

MTI

Az Aranycsapat Alapítvány zászlója az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére állított emlékmű avatásán a székesfehérvári Olimpiai Parkban 2022. október 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke az MTI-nek a sajtótájékoztató után kiemelte: Kőszeg példamutató módon ápolja Lóránt Gyula emlékét, ennek a tiszteletadásnak a jele az emlékév szervezésének gondolata is, amelyet az Aranycsapat Testület nemcsak támogat, de maga is bekapcsolódik annak szervezésébe, és várják a további csatlakozókat is.

Hangsúlyozta, ha a kezdeményezéshez csatlakoznak azok a települések, sportegyesületek, amelyek Lóránt Gyula életéhez és labdarúgó pályafutásához köthetők, az emlékév akár országossá is bővülhet.

Hozzáfűzte: a századik születésnap mellett, idén más kerek évfordulók is vannak, hiszen Lóránt Gyula 80 évvel ezelőtt, 1943-ban lett a partiumi Nagyváradi AC labdarúgója, amellyel később magyar bajnokságot is nyert. Hetven éve volt az Európa Kupa-döntő, ahol Rómában a magyar válogatott, Lóránttal a soraiban, 3-0-ra verte az olaszokat, illetve szintén 1953-ban, november 25-én rendezték az „évszázad mérkőzését”, az Anglia elleni 6-3-as győzelem során az Aranycsapat játékosaként szintén a kezdőcsapat tagja volt.

Felidézte azt is, hogy a kiemelkedő tehetségű játékos 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett csapatával.

Lomnici Zoltán emlékeztetett: Lóránt Gyula edzőként is jelentős eredményeket ért el, több német csapat, köztük a Bayern München trénere is volt, később Görögországban a PAOK Szaloniki csapatával pedig bajnokságot nyert.

Básthy Béla (Fidesz–KDNP), Kőszeg polgármestere elmondta: a Lóránt Gyula emlékévet február 6-án, a sportoló szülőházánál rendezett ünnepségen, emléktáblája megkoszorúzásával nyitják meg. Terveik között szerepel, hogy az év során egy labdarúgó-tornával és egy konferencia megtartásával is tisztelegnek emléke előtt.

Lóránt Gyula 1981-ben a PAOK Szaloniki vezetőedzőjeként hunyt el mérkőzés közben. Németországban temették el, hamvait 2011-ben özvegye és lánya kezdeményezésére hozták haza, és Kőszegen helyezték végső nyugalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában