gyorskorcsolya

2021.11.18. 11:46

Mindhárom korcsolyázónőnk továbbjutott 1500 méteren a világkupán

Mindhárom magyar induló, Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka és Bácskai Sára Luca is továbbjutott az 1500 méter selejtezőjéből a negyeddöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók csütörtöktől vasárnapig tartó debreceni világkupaversenyén.

Debrecen, 2020. január 24. A lengyel Kamila Stormowska (b), Jászapáti Petra (k) és a cseh Tereza Pfeiferova (j) a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság nõi 1500 méteres számának negyeddöntõjében a debreceni Fõnix Csarnokban 2020. január 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Főnix Arénában a hazaik közül elsőként Sziliczei-Német Rebekát szólították jégre, aki végig továbbjutó helyen korizott, végül futammásodik lett kínai riválisa mögött.

– Jobban szeretem, ha már előttem versenyez más magyar lány, de ez most nem zavart. Könnyű futam volt, de persze figyelni kellett – mondta Sziliczei-Német, aki ebben a számban 31. helyen áll a vk-rangsorban, amelyről a végelszámolásnál a 36 legjobb szerez kvótát a nemzet számára a pekingi olimpiára.

Következett Jászapáti, akit a Japánban rendezett viadalon ezen a távon kizártak, így nemcsak most, hanem a jövő heti dordrechti állomáson is vigyáznia kell. Az első magyar női vk-győztes két erős ellenfelet, egy kínait és egy dél-koreait kapott ellenfélül, de végig velük utazva bejött a továbbjutó harmadik helyen.

– Arra figyeltem, ne szakadjak le tőlük, de közben a lengyel korisra is figyelnem kellett. Nem volt gond – jegyezte meg Jászapáti, aki összesítésben 28. helyen áll 1500-on.

Bácskai Sára Luca a futamában ötödik helyen haladt, majd egy bukást kihasználva feljött a harmadik helyre, így magabiztosan továbbjutott ő is.

– Pihenni szerettem volna az elején, majd ha úgy alakul, a végén robbantani. De a sors így hozta, ebből is látszik, nem kell mindig mindent előre eltervezni – mondta Bácskai, aki 1500-on még nem indult a vk-ban.

A 12 női futamból az első három jutott tovább a negyeddöntőbe, valamint a hat legjobb idővel rendelkező negyedik helyezett.

A férfi 1500-as selejtező mezőnyében ott lesz Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry.

Délután a női és férfi 1500 méter negyeddöntőire, az 500 méteres selejtezőkre – Jászapátival, Somogyi Barbarával, Kónya Zsófiával, illetve a Liu testvérekkel és Kruegerrel az indulók között –, valamint a 2000 méteres vegyesváltó negyeddöntőire kerül sor.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.

Forrás: MTI

Borítókép: Jászapáti Petra (középen) a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság negyeddöntőjében Debrecenben 2020. január 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában