Büszkeség

2024.04.05. 22:57

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben (videó)

A Nemzeti Hauszmann Program keretén belül felújított terem szépsége elvarázsolta a Nobel-díjas fizikust, akire a legnagyobb hatást a Zsolnay pirogránit faliképek tették.

MW

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben

Forrás: Várkapitányság

Fotó: Karasz Karolina

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látogatást tett a Szent István-teremben - közölte a Várkapitányság csütörtökön a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A nemzetközileg elismert tudóst Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője vezette körbe a Budavári Palota elsőként újjáépített történelmi helyiségében
Fotó: Karasz Karolina / Forrás: Várkapitányság

A bejegyzésben felidézik, hogy a nemzetközileg elismert tudóst Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője vezette körbe a Budavári Palota elsőként újjáépített történelmi helyiségében és a hozzá tartozó kiállításon.

"Krausz Ferencet azonnal elvarázsolta a Szent István-terem szépsége és a részletek kidolgozottsága, a világ csodájaként jellemezte a helyiséget" - írták, hozzátéve, hogy a tudósra a legnagyobb hatást a Zsolnay pirogránit faliképek tették, amelyek láttán "olyan érzése támadt, mintha azok szereplői le akarnának lépni a falról".

A professzor szerint a terem újjászületése bizonyítja, hogy "Magyarországon napjainkban is léteznek olyan mesteremberek, akik képesek nagyszerű értékek újraalkotására".

Krausz Ferenc a bejegyzés szerint kiemelte, hogy a Szent István-terem jó hírét örömmel és büszkén viszi majd a világba.

A tudósra a legnagyobb hatást a Zsolnay pirogránit faliképek tették
Fotó: Karasz Karolina / Forrás: Várkapitányság

A látogatás után a Petőfi Sándor Gimnázium fizika fakultációra járó diákjai tették fel kérdéseiket a világhírű magyar fizikusnak - olvasható a bejegyzésben.

A II. világháború során elpusztult, majd a Nemzeti Hauszmann Program részeként eredeti formájában helyreállított történelmi termet 2021. augusztus 20-i megnyitása óta már csaknem 250 ezren tekintették meg a megújuló Budavári Palotanegyedben.

A látogatásról egy videót is összeállított a Várkapitányság, ezt itt tudja megtekinteni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában