Remek hétvégének ígérkezik

2023.05.21. 15:50

Sárközi táncosok és egri fertálymesterek is bemutatkoznak pünkösdkor a Skanzenben

Május 28-án és 29-én színpadi produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal, zenei és táncos programokkal is várják a közönséget.

MW

Illusztráció; népviseletbe öltözött lányok a Pünkösdi Örökség Ünnepen a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzenban) 2018. május 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Pünkösdi Örökség Ünnep elsődleges célja, hogy bepillantást engedjen a hagyományőrző közösségek színes világába - áll a Skanzen közleményében.

A látogatók a hétvége alatt hagyományos ételeket kóstolhatnak, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, valamint a különböző tájegységek zenéit, mesterségeit és viseleteit is megismerhetik.

Olyan különleges tradíciók is bemutatkoznak, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok vagy a hajdúdorogi krisztuskatonaság.

A gasztronómiai kínálatban egyebek mellett a karcagi birkapörköltet, a bajai halászlevet vagy a borsodnádasdi molnárkalácsot is meg lehet majd kóstolni.

A Pünkösdi Örökség Ünnep az Élő Örökségek Jubileumi Évének kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét is ünneplik. Ezért a hétvégén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum otthont ad az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának is. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös nemzetközi terepkutatást végeznek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában