Petőfi 200

2023.02.18. 08:00

Gyermekkari kórusművekre írt ki pályázatot a Bartók rádió

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók rádió a Magyar Rádió Gyermekkórusával pályázatot hirdet a hazai és a határon túli magyar zeneszerzők számára gyermekkari művek komponálására – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

Karácsonyi hangversenyt ad a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2022 decemberében

Forrás: Facebook / Magyar Rádió Művészeti Együttesei

A pályaművek teljesen kidolgozott partitúráit május 31-ig várják.

Mint írják, az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók rádió: Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva.

A pályázat célja, hogy zenével ünnepelje meg a reformkor lángelméjét és hidakat képezzen a különböző művészeti ágak között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval 

– olvasható a közleményben.

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat – ismertették a részleteket.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. Az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagja Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző; Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében van Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya; Walter Judit betanító karnagy, a nyertes és díjazott pályaműveket ő tanítja majd meg a Gyermekkórus tagjainak és ő vezényli őket az ősbemutatón.

 

A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti.

 

A pályázati kiírás ITT érthető el.

A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok oldalon jelenteti meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában