Zenei anyanyelv

2023.02.12. 08:00

Délvidéki óvodapedagógusoknak tartott népzenei továbbképzést a Hagyományok Háza

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a Hagyományok Háza partnereként 2022-ben hirdette meg óvodapedagógus-képzését Útravaló címmel. A második kurzust – népzenei és népdalos tematikával – január utolsó hétvégéjén szervezték Óbecsén. A találkozó tapasztalatait Tálas Ágnes óvodapedagógus és Benedek Árpád zenepedagógus foglalta össze.

Résztvevők a Hagyományok Háza délvidéki óvodapedagógus-képzésén

Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza 2021-ben kezdte el óvodapedagógus-képzését, amelyet a vajdasági pedagógusvezetők – a helyi viszonyokat és az igényeket figyelembe véve – akkreditáltak. Ennek nyomán három alkalmat hirdettek meg, a Zentán novemberben tartott Gyermekjátékok és néptáncos mozgás című kurzust ezúttal a Népzene és népdal című tanfolyam követte Óbecsén. A sorozat márciusban folytatódik.

– A január végi hétvégén meggyőződhettünk a délvidéki pedagógusok igényességéről, nyitottságáról, és az is segítette a közös munkát, hogy az összejövetel vidám hangulatban telt el. Annak ellenére volt kiváló a légkör, hogy a tematika igen feszített volt, pénteken két órától estig, másnap egész nap kitartó, páratlan figyelem mellett zajlottak a foglalkozások. A kérdések ugyancsak motiválták az előadókat, hiszen ezáltal párbeszéd, eszmecsere alakulhatott ki a jelenlevőkkel – számolt be tapasztalatairól Tállai Ágnes óvodapedagógus.

Résztvevők a Hagyományok Háza délvidéki óvodapedagógus-képzésén
Forrás: Hagyományok Háza

– Szembesültem azzal a pozitív ténnyel, hogy a vajdasági pedagógusoknak is nagyon fontos a hagyományok éltetése, a népi gyerekjátékok módszeres oktatása. Előadásaim a zenei anyanyelv népi gyerekjátékok dallamain keresztül történő elsajátítását állították a középpontba. Ahogyan fejlődnek a gyerekek, a hangterjedelmük is bővül a kéthangostól akár a nyolchangos dallamkészletig. E fejlődés figyelemmel kísérése, módszeres oktatása a pedagógusok feladata – hangsúlyozta Benedek Árpád. erdélyi zenepedagógus.

Az erdélyi zenepedagógus hozzátette, mivel a játék párbeszéden alapul, sokat segít a gyermek szocializálódásában. Rámutatott: ezt nagy elődeink is felismerték, például a híres magyar író-költő, Kosztolányi Dezső a Bácskai Hírlapban már 1905-ben kifejtette, hogy ha megnézünk egy játszó gyereket, akkor észre kell vennünk, hogy nem is játszik, hanem igazából élni tanul. – E gondolat jegyében a játék olyan sajátos tevékenység, amelyben a pedagógusok – ha nem is élni tanulnak, de – egy adott élethelyzetben partnerként kapnak szerepet – vélekedett Benedek Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában