Izgalmas témakör

2022.09.02. 15:30

Ismét lehet jelentkezni a Juvenes Translatores nevű fordítási versenyre

Megnyílt a jelentkezés az Európai Bizottság Juvenes Translatores nevű fordítási versenyére, az uniós tagországok középiskolái október 20-ig nevezhetik diákjaikat - közölte a brüsszeli testület pénteken.

Illusztrácó

Forrás: Shutterstock

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett: 

a verseny célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a nyelvtanulás és a fordítói pálya iránt.

Közölték, mivel 2022 az ifjúság európai éve, idén a versenyzők az európai ifjúság témaköréhez kapcsolódó szövegeket fordítanak majd. A résztvevők szabadon eldönthetik, hogy az EU 24 hivatalos nyelve közül melyik kettőt választják, a hivatalos nyelvek összesen 552 nyelvkombinációt tesznek lehetővé.

A Juvenes Translatores versenynek 27 győztese van, mindegyik tagállamból egy középiskolás diák, akinek versenyfordítását az Európai Bizottság hivatásos fordítói a legjobbnak ítélték.

A középiskolák által nevezett diákok bármilyen nemzetiségűek, de csak 2005-ös születésűek lehetnek.

 A versenyt a részt vevő iskolák mindegyikében november 24-én, online rendezik. A győzteseket, országonként egyet, az Európai Bizottság 2023. február elején hirdeti ki. A győztes versenyzők meghívást kapnak a díjátadó ünnepségre, amelyet 2023 tavaszán Brüsszelben tartanak.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores versenyt, melynek neve latinul annyit tesz: fiatal fordítók. A kezdeményezés arra irányul, hogy ösztönözze az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt adjon a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. A résztvevők és győztesek közül többen döntöttek úgy, hogy fordító szakon tanulnak tovább, és volt, aki az Európai Bizottság fordítószolgálatánál helyezkedett el gyakornokként vagy fordítóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában