Hétrészesre tervezik

2022.08.20. 14:00

Emlékérme-sorozaton mutatják be a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit

A sorozat első darabját, amely a Szent István-terem kiemelkedő részleteit ábrázolja, pénteken bocsátotta ki a jegybank.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója és Madaras Bence, a Várkapitányság vezérigazgatója mutatja az MNB által elindított, a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató, különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmékből álló sorozat első darabját kibocsátásán a Budavári Palotában, a Szent István-teremben 2022. augusztus 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató, különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmékből álló sorozatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A sorozat első darabját, amely a Szent István-terem kiemelkedő részleteit ábrázolja, pénteken bocsátotta ki a jegybank.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója a Szent István-teremben tartott eseményen elmondta:

a hétrészesre tervezett sorozatban a Nemzeti Hauszmann Program keretében felújított vagy újjáépített legfontosabb épületekről bocsátanak ki évente egy emlékérmét. A sorozat hét eleme – az MNB-kibocsátások körében egyedülálló módon – egybeillesztve méhsejtszerkezetet alkot

– emelte ki.

Felidézte, hogy a Szent István-termet tavaly augusztus 20-án nyitották meg a látogatók előtt. Az emlékérme kibocsátásával az újranyitás évfordulóját ünneplik.

A 3000 forint névértékű, Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérme törvényes fizetőeszköz, azonban a mindennapi forgalomban való használata kerülendő

– mondta, hozzátéve, hogy a rajta szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

KOVÁCS Attila
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított, a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató, különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmékből álló sorozat első darabja kibocsátásán a Budavári Palotában, a Szent István-teremben 2022. augusztus 19-én
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az emlékérme hatszög alakja kuriózumnak számít, a Nordic gold ötvözetet pedig először választották ki forint emlékérméhez – emelte ki, hozzátéve: az emlékérméből 20 ezer darab készíthető, különleges, úgynevezett proof-like technológiával.

Az emlékérme előlapján az újjászületett terem falikárpitjának részlete látható, középpontjában az apostoli kettős kereszttel, körülötte a kárpit egyéb díszítő elemeivel. A hátlapon a Szent István-terem meghatározó eleme, a Zsolnay-kandalló részlete szerepel Szent István mellszobrával a középpontban. Mint Hergár Eszter rámutatott, a motívum a széleken tervrajzszerű szerkesztett vonalakkal jelenik meg, amelyeket a középpont felé egyre magasabb plasztika vált fel, utalva a tervek megvalósulásának folyamatára.

Madaras Bence, a Várkapitányság vezérigazgatója elmondta, hogy a Szent István-terem emlékérme Endrődy Zoltán iparművész és Endrődy Orsolya grafikusművész alkotása.

A Szent István-teremhez tartozó kiállításon megtekinthetők államalapító királyunk ezüstdénárjai is, az érmék, amelyek ezeréves történelmünk zálogai

– tette hozzá, megjegyezve, hogy az emlékérme különleges formájával folytatja a hagyományt a 21. században. A sorozat első darabja az egymáshoz illeszthető érmék központi eleme – hangsúlyozta Madaras Bence.

KOVÁCS Attila
A hétrészesre tervezett sorozat első darabja a Szent István-terem kiemelkedő részleteit ábrázolja
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

Mint kiemelte, a Budavári Palotában található Szent István-termet már több mint 85 ezren látták, a nemzeti ünnep alkalmából a hétvégén ingyenesen látogatható.

A 2019-ben indult Nemzeti Hauszmann Program keretében az a feladatuk, hogy visszaadják az embereknek a Budavári Palotanegyedet, hogy a városrész a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogyan azt Hauszmann Alajos megálmodta – fogalmazott Madaras Bence.

Az eddigi eredmények ismertetése után elmondta, hogy már szerkezetkész a Dísz tér sarkán újjáépülő egykori Vöröskereszt Egylet-székház, jól halad a Honvéd Főparancsnokság megújítása, a Szent György tér nyugati oldalán, az egykori rommező helyén pedig már látszanak az 1968-ban felrobbantott és most újjászülető József főhercegi palota körvonalai. Elkezdték a Budavári Palota északi, Szent György tér felőli szárnyának megújítását is.

Az emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában