Közlekedés

2022.05.27. 10:45

Múzeumba kerültek Budapest első közösségi kerékpárjai

A jellegzetes zöld biciklik 2014-ben jelentek meg a főváros útjain, és 2020 végén, a rendszer megújulásával vonták be őket.

A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től 2020 végéig futotta kilométereit a fővárosban – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fővárosi kerékpáros közlekedés szimbólumának számító MOL Bubi kerékpárjait Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója adta át Vitézy Dávidnak, a Közlekedési Múzeum főigazgatójának az Északi Járműjavító dízelcsarnokában tartott csütörtöki sajtóeseményen.

Vitézy Dávid, az MMKM főigazgatója elmondta, hogy a kerékpáros közlekedés és a megosztott közlekedési megoldások előtt nagy jövő áll, a MOL Bubi ezek egyik első hírnöke volt Magyarországon. A kerékpárok a múzeum új állandó kiállításán is láthatók lesznek.

Addig is hatalmas időszaki kiállítással várjuk a látogatóinkat leendő otthonunkban, az egykori Északi Járműjavítóban, Kőbányán. Május 28-tól legendás mozdonyokat, híres Ikarusokat, ikonikus járműveket mutatunk be újra megnyíló kiállításunkban, a tavalyinál kétszer nagyobb területen, rengeteg újdonsággal. A gyereknapi hétvégén számos programmal is készülünk, a kiállítás pedig szeptember 30-ig lesz megtekinthető

– tette hozzá Vitézy Dávidot.

Az első budapesti MOL Bubi kerékpárok – előtérben egy a Dunából kihalászott példánnyal – a Közlekedési Múzeumban 2022. május 26-án.
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tájékoztatás szerint a most múzeumba kerülő bicikliket a Csepel Zrt. szerelte össze. A biciklik teljesen zárt fékrendszerrel, folyamatosan működő, megállás után egy ideig még világító, dinamóval hajtott lámpákkal rendelkeztek. A tervezők a biztonságra is gondoltak, mindegyik kerékpár rendelkezett lopás ellen védő GPS-modullal.

Az eszközöket a megszokottnál jóval nagyobb teher- és strapabírásra tervezték, ennek egyik eleme volt a defektmentes abroncs. Ez utóbbi volt az egyik olyan tulajdonság, amelyen aztán az ügyfelek visszajelzéseit is figyelembe véve változtatott a BKK a rendszer 2021-es megújításakor. A szolgáltatás újjászületésével az első generációs kerékpárokat kivonták a forgalomból, többségük azóta nehéz sorsú családok mindennapjait teszi könnyebbé.

A közlemény felidézi, hogy a budapesti közbringaszolgáltatás 2014. szeptember 8-án indult el, majd 2021 májusára alapjaiban megújult. A kerékpárok ekkor defekttűrő, fújt gumikat kaptak, ezért könnyebben tekerhetők és sokkal jobban gurulnak.

Az applikáció megújulása után ma már minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni. A honlap is megújult. Emellett egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okoslakattal lehet megtenni. A szolgáltatás részeként a MOL Bubi díjszabása is kedvezőbb lett – áll a közleményben.

Borítókép: Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója átadja Vitézy Dávidnak, a Közlekedési Múzeum főigazgatójának az első budapesti MOL Bubi kerékpárokat a múzeumban 2022. május 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!