A költészet napja

2022.04.11. 13:21

Elkezdődött a Versmaraton, 12 órán át szaval 62 költő

Minden órában egy-egy békéről szóló, Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők.

Elkezdődött a Versmaraton hétfőn Budapesten a Márványteremben, ahol 62 költő 12 órán át olvassa fel verseit a költészet napja alkalmából. A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA immár 11. alkalommal rendezi meg az idén – mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a rendezvény megnyitóján.

A Versmaratonon, amelyet több év után ismét a Márványteremben tartanak, a felolvasások közti szünetekben lehetőség van a költőkkel való személyes találkozásra, beszélgetésre is.

Az idén a már megszokott módon, ismét 12 órán át, 10 és 22 óra között olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket. Pásztor Zoltán, az MTVA program főtanácsadója elmondta, hogy a közmédia, ezen belül az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió, az idén is követi a Versmaraton eseményeit. A nap folyamán a Kossuth Rádióban olyan 4 soros versek is hallhatóak lesznek, amelyek az utóbbi hetek eseményei nyomán születtek.

Minden órában egy-egy békéről szóló, Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a mediaklikk.hu oldalon, valamint a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. A programra a belépés ingyenes.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte:

A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, az alkotókkal való beszélgetések alkalmával a közönség megtudhatja, hogy kinek milyen a viszonya a költészethez, a vershez.

Zsille Gábor költő, műfordító, Az év versei 2022 antológia szerkesztője kiemelte, hogy az esemény a kötet bemutatója. A Magyar Napló Kiadó antológiájában 86 költő szerepel, akik közül 62 vesznek részt az idén a Versmaratonon. Mint felidézte, legutóbb a járvány miatt 48 költő volt jelen a tavaly rendhagyó módon novemberben megrendezett Versmaratonon.

A fellépő költők közül a legidősebb a 91 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 21 éves Lázár Kinga.

A Versmaratonon megemlékeztek a költészet napján, hajnalban 93 éves korában elhunyt Görgey Gáborról. Pályatársai tiszteletüket fejezték ki a Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg és rendező iránt, aki korábban a Magyar Írószövetség elnökségének tagja, 2001-től 2010-ig a Magyar PEN Club elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2002 és 2003 között kulturális miniszter volt. A rendezvény kezdetén Turczi István költő mondta el békéről szóló versét, majd megkezdődött az első beszélgetés és felolvasás, amelyen mellette Viola Szandra, Nádasdy Ádám, Vörös István, Kürti László és Horváth Veronika vett részt.

A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünneplik.

Borítókép: MTI / Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában