Értékmentés és előremutatás

2022.03.29. 08:40

Bemutatja erdélyi gyűjtéseiből készült új lemezét Herczku Ágnes

Az értékmentő, ugyanakkor előremutató album emléket állít a falusi mestereknek, énekeseknek, zenészeknek.

Újabb lemezt készített erdélyi gyűjtéseiből Herczku Ágnes. Az énekesnő Hozomány – Magyarvista című dupla CD-jét pénteken, április 1-jén mutatja be a Fonó Budai Zeneházban. A dupla korong egy 4 évvel ezelőtt kezdett sorozat 2. kiadványa. Herczku Ágnes a bő 15 év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott dalokat teszi közkinccsé. 2018-ban a mezőségi Visa zenéje állt a középpontban, most a kalotaszegi Magyarvista.

Az énekesnő a mostani dupla CD-t egy vistai asszony, András Jánosné Gergely Erzsi Erdei dalai köré építette. Erre nemcsak kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is.

A kiadvány egyik darabján, a Gyűjtésen az évekkel ezelőtt felvett dalok válogatott anyaga, a Revival CD-n pedig a hazai muzsikusokkal összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Utóbbiak Erdei Erzsi énekei mellett Kallós Zoltán gyűjtéseire is támaszkodnak, olyan híres prímások játékát megidézve, mint a mérai Antal Ferenc Árus vagy a bánffyhunyadi Varga Ferenc Csipás.

Az értékmentő, ugyanakkor előremutató album emléket állít a falusi mestereknek, énekeseknek, zenészeknek, ugyanakkor mintát adhat arra, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és szerethető.

Herczku Ágnest gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, tanácsai vezették, ezért a sorozatot a 2018-ban 91 évesen elhunyt zenetudós emlékének ajánlja. A Hozomány-sorozatban 7-8 erdélyi faluban tett gyűjtéséből válogat.

A friss anyagot bemutató koncert április 1-jén a Táncháztalálkozó nyitótáncházának keretében lesz a Fonóban. Herczku Ágnes (ének) mellett közreműködik Nyitrai Marianna és Szél Gábor (ének), Major Levente, Gombai Tamás, Pál István Szalonna (hegedű), Szász József Árpád (kontra), Mester László Pintyő (kontra és brácsa), Molnár Péter (bőgő és cselló), Havasréti Pál (cselló), Farkas Fanni és Kiss Balázs (tánc), Vörös Menyhért (videó), Nikola Parov (zenei rendező). A lemez a Fonó Budai Zeneház gondozásában, az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával jelent meg.

Borítókép: MTI / Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában