Építészet Ligete

2022.02.24. 18:15

Eredményt hirdetett az MMA az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Két pályamunkát díjazott és további tíz tervet javasolt megvételre a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által az új építészeti múzeum tervezésére kiírt Építészet Ligete tervpályázat bírálóbizottsága, amely azonban nem talált alkalmas pályaművet a közbeszerzési eljárás lefolytatása utáni továbbtervezésre.

Rangsorolás nélküli díjazással 10-10 millió forintot ítélt a bírálóbizottság Szabó Péter és az OKKA Építésziroda, valamint Karlovecz Ádám és munkatársai terveinek az Építészet Ligete tervpályázaton – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Művészeti Akadémia.

A bizottság további tíz tervet javasolt megvételre, köztük a Hetedik Műterem, a 3h Építésziroda pályázatait, illetve a Zaha Hadid Architects és a Finta Stúdió közös munkáját. Bár első helyezettet nem hirdettek, a díjazott és megvett tervek készítőinek munkáját összesen 58 millió forinttal ismeri el a kiíró MMA.

Az MMA 2021 szeptemberében hirdetett Építészet Ligete címmel egyfordulós építészeti tervpályázatot a fenntartása alatt működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes tervezésére. A feladat egy olyan kortárs komplexum tervezése volt az egykori BM Kórház telkén, a budapesti Bajza utca és Városligeti fasor kereszteződésénél, amely a meglévő történeti épületek integrálásával 21. századi otthont tud kínálni a MÉM MDK-nak – idézi fel a közlemény.

A bírálóbizottság elnöke Vashegyi György, az MMA elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára voltak. A bizottság tagjai: Almássy Kornél építőmérnök, a MÉM MDK igazgatója; Csapó Balázs építész, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke; Fülöp András régész, műemléki szakértő, a MÉM MDK tudományos kutatója; Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója; Krizsán András építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Szalay Tihamér építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke; Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; valamint Turi Attila építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője.

A bizottság tagjai 2021 novemberétől 2022 februárjáig összesen négy alkalommal egyeztettek a Lechner Tudásközpont lebonyolítói részvételével meghirdetett tervpályázatról, amelyre összesen 36 pályamű érkezett, ebből 33-at találtak érvényesnek.

Noha a beérkezett pályaművek számos értékes, eredeti felvetést tartalmaztak, a bírálóbizottság nem talált olyan munkát, amely egyértelműen és általánosságban jó megoldást kínált volna a kiírásban megfogalmazott, komplex problémakörre. A bizottság javaslata nyomán a kiíró egyik pályázóval sem kíván közbeszerzési eljárást lefolytatni a továbbtervezésre – közölte az MMA.

Az Európában elsők között megalakult, intézményes magyar műemlékvédelem több mint 140 éves múltra tekint vissza, a Magyar Építészet Múzeuma pedig 1968-as alapításával ugyancsak a legrégebbiek közé tartozik a hasonló intézmények sorában. E hagyományok közös örököse és jogutódja a 2017-ben létrehozott Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működik – emlékeztet a közlemény.

A MÉM MDK létrehozásáról és intézményi helyzetéről egy 2017. novemberi kormányhatározat döntött. Ennek értelmében az MMA tulajdonába került a Városligeti fasor 9-11. szám alatti, egykori BM-kórház épületegyüttese, azzal a céllal, hogy itt valósuljon meg a MÉM MDK végleges elhelyezésére szolgáló beruházás. Az épületegyüttes rekonstrukciójának megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította.

Az MMA közlemény hangsúlyozza, hogy a MÉM MDK a Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye, amely a magyar építészet meghatározó alkotói és alkotásai dokumentumainak felkutatásával, gyűjtésével, kezelésével, illetve a magyar örökségvédelem intézményi szintű archiválásával, örökségvédelmi kutatással és dokumentálással foglalkozik. A két elődintézmény 2017-es integrációjával páratlan méretű és gazdagságú adattár, irattár, könyvtár, tervtár és fotótár jött létre, amelyet gazdag makettgyűjtemény, képzőművészeti anyag és a magyar építészet kiemelkedő alkotóihoz kötődő személyes tárgyak sokasága egészít ki.

A beruházás első üteme 2022 tavaszára készül el: a Bajza utcai Walter Rózsi-villa Kokas László tervei alapján újul meg. Ez lesz Budapest első, két világháború közötti élvonalbeli épülete, amely a nagyközönség számára is látogatható lesz, a kiállítások mellett pedig programhelyszínként, a főváros új építészeti-kulturális központjaként is üzemel majd az épület – közölte az MMA.

Borítókép illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában