Lehet készülni a koncertre

2021.09.14. 14:00

Budapestet is érinti a Dead Can Dance turnéja!

A zenekar először 1996 nyarán lépett fel hazánkban, a Budai Parkszínpadon, a World Music Festival keretében.

Brendan Perry, former member of Dead Can Dance, performing at St. Petersburg's Glavklub. (Photo by Igor Samoilov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Forrás: Sputnik via AFP

Fotó: Igor Samoilov

Két év után ismét koncertet tart a Dead Can Dance a Papp László Budapest Sportarénában. A világzene egyik kultikus csapata 2022. május 8-án lép fel a fővárosban a Dead Can Dance Europa – 2022 című turné keretében. Az ENCORE Production Kft. tájékoztatása szerint a koncertsorozat áprilisban Glasgow-ban indul. Az együttes a lengyelországi Lódz-ból érkezik Budapestre, majd Zágrábba utazik tovább.

A Lisa Gerrard énekesnő és Brendan Perry, úgynevezett multiinstrumentalista által alkotott csapat 1981-ben alakult Ausztráliában, majd 1982-ben áttette működését Londonba. Egyedi hangzásukat neoklasszikus, emelkedett muzsika jellemzi, amely a nyolcvanas évek közepétől teljesedett ki. A dallamvilágban felfedezhetőek arab-bizánci elemek, valamint középkori spanyol, kelta, ázsiai és dél-amerikai hatások is.

Az együttes olyan, ma már klasszikusnak nevezhető számokat írt és adott elő, mint a The Wind That Shakes the Barley, a Sanvean, a Yulunga és a Severance.

A Dead Can Dance összesen hét lemezt adott ki 1996-ig, majd felfüggesztette működését. 2005-ben viszont a csapat ismét összeállt egy turnéra. 2012-ben Anastasis címmel egy új stúdióalbum született, amelynek turnéján a Budapest Sportarénában is felléptek. Egy újabb hosszabb szünet után, 2018-ban ismét megjelent egy stúdiólemez, a Dionysust. A dalokat azok a régi fesztiválok ihlették, amelyek a görög istennel, Dionüszosszal voltak kapcsolatosak. Az anyag hét mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának hét különböző arcát mutatja be.

A páros az elmúlt években főként szólóelőadóként dolgozik és jelentet meg lemezeket. Emellett számos filmzenében működtek közre előadóként és dalszerzőként. Lisa Gerrard továbbá énekelt Koltai Lajos 2005-ben bemutatott filmjében, a Sorstalanságban is, amely Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas regénye alapján készült Ennio Morricone zenéjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában