Modellváltás

2021.08.04. 18:00

Megújul az SZFE, évtizedes elmaradásokat pótolnak a fejlesztések

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerint egy sikeres felvételi időszakot is maguk mögött tudhatnak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult. Szarka Gábor, az SZFE kancellárja beszámolója szerint a beruházás keretében felújították az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, valamint technikai fejlesztés indult. Ezenkívül a felvételi időszak is sikeresen lezajlott.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben bemutatták a közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését is.

Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt. De végül nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét – fogalmazott az egyetem kancellárja.

Szarka Gábor továbbá arról is beszámolt, hogy a mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, valamint stúdiótechnikai berendezések kerülnek az egyetemhez.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak. Hozzátette, hogy jelenleg minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes és a tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlik, a vizsgaelőadások helyszíne pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, így összesen 463 diák tanul majd az intézményben. A legnépszerűbb a színészképzés, amelyre hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

A kuratóriumi elnök kiemelte, több hallgatót vettek fel, mint az a korábbiakban. Beszámolt továbbá arról is, hogy a modellváltás körüli események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben pedig passziváltak a diákok, vagyis felfüggesztették a képzést. Ezenkívül ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de azóta az egyetem felelősei felvettek hozzávetőlegesen harminc új oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, mivel az tanterv kiegészült drámainstruktori és bábszínészeti oktatással is.

A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg. Együtt, egy helyszínen, tökéletes körülmények között taníthatják majd a színházi és filmes emberek a szükséges szakmai ismereteket – mondta el Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra is, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedhetnek meg egy nyári akadémia keretén belül. Szeptemberben pedig mesterkurzust tart az egyetemen a világhírű orosz színházi alkotó és rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában