Szemléletformálás

2021.06.26. 15:08

Együttműködési megállapodást kötött az SZTNH és a MOME

Az egyetemi hallgatók tudatosságát erősítő és szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

A megállapodás célja, hogy

az egyetemisták tudatosan gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját gazdasági eredményeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek az újításaikra

– közölte a MOME csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a szellemitulajdon-védelem a hazai és a nemzetközi piacon a versenyképes jelenlét elengedhetetlen alappillére, enélkül minden alkotás csak egy másolható, lopható ötlet.

Az SZTNH a felsőoktatási intézmények közül a Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem után kötött megállapodást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

„A MOME vezetősége felismerte, hogy a diákoknak a nemzetközi piacon hasznosítható tudás megszerzése, az intézménynek az egyetemi szintű oltalomszerzés jelenthet újabb forrásokat.”

A megállapodás alapján az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában (többek között választható tantárgy keretében), a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében, illetve támogatja az egyetem kreatívipari tevékenységét. Ezzel párhuzamosan a MOME bekapcsolódik az idén 125 éves hivatal vizuális kommunikációjába. A felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek megvalósításában is részt vesznek.

„A MOME hallgatói tanulmányaik során vagy később, vállalkozásaikban különböző termékek és szolgáltatások létrehozásában is részt vehetnek, így alapvető érdekük felismerni a formatervezésiminta-oltalom vagy a védjegy által nyújtott előnyöket”

– hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Hozzátette: külföldi egyetemeknél jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke azt emelte ki, hogy a MOMÉ-n egy nemzetközi szintű egyetemi márka felépítésén dolgozunk.

„Ehhez a szellemi tulajdon kezelésében is bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást. Ehhez támasz és garancia az SZTNH szakmai támogatása.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában