elfeledett múlt

2020.02.28. 12:31

Középkori sírkamrára bukkantak a türjei templom padlója alatt

Régészeti leletek kerültek elő a Zala megyei Türjén, az Árpád-kori templom felújítását megelőző régészeti ásatások során, többek között egy középkori sírkamra, amelyben nők, papok és egy gyerek földi maradványai feküdtek.

Türje, 2020. február 28. A Csornai Premontrei Prépostsághoz tartozó, felújítás alatt álló türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban feltárt sírhely 2020. február 28-án. Az Árpád-kori templom középkori padlószintjének feltárása során a 18. század közepérõl származó koporsókat találtak. Elkezdõdött a templom és a szomszédos majorság épületének mûemléki helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése 3,17 milliárd forint vissza nem térítendõ kormányzati támogatásból. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Csornai Premontrei Prépostsághoz tartozó türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban pénteken tartott régészeti bemutatón Orha Zoltán, a Göcseji Múzeum régésze elmondta: az Árpád-kori templom középkori padlószintjének feltárása során került elő a váratlan sírlelet. Nem volt írásos említés arról, hogy a templom főhajójának közepén, a padozat alatt egy boltíves sírkamra található, ahol a 18. század közepéről származó koporsók fekszenek.

A 2018 óta tartó régészeti feltárás keretében bukkantak rá az üregre, amelyben három előkelő hölgy, két papi személy és egy kisebb koporsóban egy gyerek földi maradványai voltak.

Szokatlan módon a csontok nagyobb részt elporladtak, de a fa és a textil viszonylag épen maradt.

A Csornai Premontrei Prépostsághoz tartozó, felújítás alatt álló türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom 2020. február 28-án. Az Árpád-kori templom középkori padlószintjének feltárása során a 18. század közepéről származó koporsókat találtak
Fotó: Varga György / MTI

A koporsó felirata alapján sikerült azonosítani az egyik férfit, aki az 1757-ben elhunyt Norbert Rafael prépost volt, a másik férfi pedig szintén papi személy lehetett. A papi sírokból stóla, bőrkesztyű és lábbelimaradványok kerültek elő, a három előkelő hölgy maradványai között viszonylag jó állapotban maradtak meg rózsafüzérek, illetve előkerült egy selyemkendő is – sorolta a régész.

Orha Zoltán elmondta, hogy

a 13. századi premontrei templom nagyjából a jáki templommal azonos időben épülhetett, de annál épebben maradt fenn és sokkal inkább jellemzi a kor építészeti stílusát.

Annak ellenére, hogy a 18. században barokk stílusban bővítették és díszítették.

A Csornai Premontrei Prépostsághoz tartozó, felújítás alatt álló türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom 2020. február 28-án. Elkezdődött a templom és a szomszédos majorság épületének műemléki helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból
Fotó: Varga György / MTI

A közelgő rekonstrukció előtt sikerült rábukkanni a templomtoronyba vezető lépcső egykori belső ajtajára, a pillérek másfél, sőt csaknem háromméteres mélységbe nyúló bazalt alapjaira. A török korban erődítményként is szolgáló templomban valószínűleg helyben öntött, de soha ki nem lőtt puskagolyókat is találtak, de több középkori pénzérme, valamint bronzolvadék is előkerült, utóbbi egy tűzvész nyomán lezuhant és megolvadt harang maradványai lehettek.

A Csornai Premontrei Apátság közleménye szerint a türjei Árpád-kori templom és a szomszédos majorság épületének műemléki helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással zajlik.

A régészeti kutatások lezárultak, hétfőn a kivitelezők megkezdik a templom alapozását és szigetelését, majd a gépészeti és elektromos hálózatot építik ki. Májustól két nyáron keresztül a festő-restaurátorok a rossz állapotban levő freskók helyreállítását is megkezdik.

A várható átadás és a templom szentelése 2021 szeptemberében várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában