közösségteremtő

2020.02.25. 14:37

Félszáz kórustalálkozó segítségével népszerűsítik a kóruséneklést

A Hangról Hangra program keretében három nagyszabású koncertre is sor kerül tavasszal: a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Nemzeti operák gyöngyszemei címmel lesz hallható egy különleges program, Pécsett Ifjúsági Kórusünnepre kerül sor, Szegeden pedig ősbemutató is felhangzik: Tóth Péter Pünkösdi kantáta című darabja.

Fotó: Thaler_Tamas

Az EMMI és a KÓTA szakmai együttműködésének újabb állomása a „Hangról Hangra… az ifjúsági kóruséneklésért” című program, melynek keretében 2020 első félévében 100 millió forintból országszerte mintegy 80 kisebb-nagyobb rendezvény valósul meg.

A “Hangról Hangra” program a közösségi élményt talán leginkább szolgáló összetevője az a mintegy félszáz kórustalálkozó, melyeken szerte az országban énekesek százai gyűlnek össze. Vannak köztük területi alapon szerveződők, ahol egy-egy régió kórusait lehet meghallgatni, de olyanok is, ahol valami más kapcsolja össze a fellépőket, mint például az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozója, a Kicsinyek Kórusainak XVI. Országos Találkozója vagy a VI. Vándor-Révész Fesztivál és IV. Nemzetközi Kórusverseny. Külön találkozókra kerül sor a felsőoktatásban működő együttesek számára.

A “Hangról Hangra” program fontos eleme, hogy az országban tevékenykedő kóruskarnagyok, énektanárok és énekesek számára minél több lehetőséget nyújtson a szakmai fejlődésre, egymástól való tanulásra, tapasztalatszerzésre, közös kísérletezésre. Ennek érdekében több, már nagy hagyományokkal rendelkező esemény kapcsolódik országszerte a rendezvénysorozathoz, többek között a VIII. Szinkópa Vegyeskari Találkozó és kurzus, a Tehetséggondozás Kodály szellemében című továbbképzés, a Bárdos Szimpózium, az Avizó Karvezető Kurzus illetve a XIV. Kodály Tábor.

Emellett két kiemelt konferenciára is sor kerül. A Szálljon fel énekünk… de hogyan? – XVI. Magyar Karvezető Konferencia a magyar kórusvezetők egyik legfontosabb éves szakmai találkozója. Idei témája a romantika kora lesz, az előadások kitérnek a repertoár bővítésére, valamint a romantikus stílus előadási gyakorlatára.

A Hold Fast to Dreams – Ragaszkodj az álmokhoz! – Nemzetközi Zenei Nevelési Konferencia Kodály Zoltán zenei nevelési koncepciójának múltját, jelenét, de leginkább jövőjét járja majd körül az angol nyelvű előadások, kerekasztal-beszélgetések és bemutatók során. Fő kérdései: milyen lehetőségeink vannak a közös éneklés minél szélesebb körű elterjesztésére? A technikai felkészültség mellett hogyan biztosítsuk a muzikalitás megvalósítását? Mi módon közvetíthető a módszer az újabb generációk felé?

A “Hangról Hangra” program részeként sor kerül kisebb szakmai továbbképzésekre is: a felkért előadók (neves karnagyok, ének-zene tanárok) „vándorolnak” a szakmai közösségekhez, ahol konkrét témákban nyújtanakgyakorlati segítséget, a résztvevő énektanároknak, kórusvezetőknek.

A KÓTA megbízást kapott az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy az ifjúsági kórusok és a zenei nevelés támogatásának céljából hozzon létre sokszínű, értékvédő programot. A cél eléréséhez a költségvetésből 100 millió forintos keretösszeget kapott a kórusszövetség, mely felvállalta, hogy küldetésével összhangban országos szintű kórustalálkozók, az énekes ifjúságot nagy számban aktivizáló, minősítő hangversenyek, nagy rendezvények, tanári, karvezetői továbbképzések, nemzetközi szintű zenei nevelési konferenciák szervezésével szeretné Magyarország művészeti, szellemi és emberi fejlődését elősegíteni.

A KÓTA 1970 óta szervezi és koordinálja az „Éneklő Ifjúság” hangversenyeket. Ezt a kifejezést először Bárdos Lajos használta. Az ő kezdeményezésére rendezték meg az első nagy ifjúsági hangversenyt 1934. április 28-án, a Zeneakadémia nagytermében. Ez a szép hagyomány azóta is folytatódik: tavasszal országszerte szerveznek ifjúsági hangversenyeket.

E rendezvények csúcspontjaként az Éneklő Ifjúság Napjához, április 28-hoz kapcsolódva évente 3 napos szakmai konferenciákra kerül sor más-más helyszínnel, hogy az ország minden területe, megyéje bemutathassa saját értékeit, s mindazt, amit az ének-zene tanítás terén és a kóruskultúrában elért. Az évad kiemelkedő eseménye a Zeneakadémia

Nagytermében rendezendő Gálakoncert, melyre a legjobban szereplő énekkarok kapnak majd meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában