Krimi

2023.01.22. 08:05

Börtön vagy zárt osztály? Bebetonozott bútorok között ül a rendőrgyilkos

Az ámokfutó Sz. Szilárdot zárt ajtók mögött, kamerákkal megfigyelve tartják fogva mint letartóztatottat.

Illusztráció: Shutterstock

Ötvöződik a börtön és a pszichiátriai zárt osztály hangulata az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI), ahol a kelenföldi rendőrgyilkossággal megalapozottan gyanúsított Sz. Szilárdot vizsgálják és megfigyelik – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

Az IMEI 126 éves, alapvetően a kényszergyógykezelés végrehajtására hozták létre. Az intézet a klasszikus pszichiátriai gyógykezelést és büntetés-végrehajtási tevékenységet ötvözi, a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül, a Kozma utcában helyezkedik el. 

Az épületkomplexum 3 részből áll, a II. épület ad helyet a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak pszichiátriai és neurológiai kivizsgálására és ellátására, az előzetes letartóztatottak elmeállapotának megfigyelésére, a korlátozott beszámítási képességű, valamint a személyiségzavarban szenvedő fogvatartottak kivizsgálására és gyógyítására.

Itt tartják fogva Sz. Szilárdot egy rácsos, kamerákkal megfigyelt kórteremben, amely leginkább speciális börtöncellához hasonítható. Valamennyi nyílászáró rácsos, az ajtó zárva, a bútorokat pedig a talpazathoz betonozták. A rendőrgyilkos elmeállapotát pszichiáter és pszichológus is vizsgálja. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfi beszámítható-e, illetve az volt-e a tette elkövetésekor, ezáltal büntethető-e vagy sem.

Forrás: Ripost

Amennyiben a büntehetőséget kizáró elmekórt állapítanak meg, a bíróság kényszergyógykezelésre ítéli Sz. Szilárdot.

A rendőrgyilkos az ámokfutása közben drog hatása alatt állhatott. Tanúvallomások is szólnak arról, hogy a 35 éves férfi rendszeres droghasználó és anabolikus szteroidokat is szed. A droghasználatot a letartóztatásáról döntő bírósági ülésen maga is beismerte, mint ahogyan az ámokfutást is.

A lap információi szerint a férfi azt állítja, hogy hangokat hallott, amelyek fenyegették a környezetét, ezért meg akarta védeni a közelben lévő ismerősöket. A droghasználat egyébként nem mentesíti a felelősség alól, sőt súlyosító tényező a büntetőeljárásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!