Krimi

2022.10.20. 12:57

A tanáraik előtt agyba-főbe verte a budapesti iskolást három osztálytársa

A hetedikes Marcit annyira megviselték a történtek, hogy ki kellett venni az iskolából.

illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

– Otthon azt vettük észre, lassabban készült reggelente, a leckéje írása közben elkalandozik a figyelme – mesélte a Borsnak D. István, az összetört lelkű fiú édesapja. – Sejtettük, hogy az iskolában történt valami, de hiába kérdezgettük a fiamat, nem mondott a bántalmazásról semmit. Az is gyanús lett, hogy a nyári táborba nem akart elmenni, de gondoltuk, kamaszodik. Aztán eljött a szeptember, az új iskolai tanév, láttuk, hogy nem olyan kedvvel megy, mint korábban. Végül október 4-én reggel azt mondta, egyszerűen nem bír bemenni többé az iskolába.

A szülők nem tudták mire vélni gyermekük ellenállását, ezért beszéltek az osztályfőnökével. A tanár ekkor közölte velünk, hogy Marcira a június 8-i osztálykiránduláson az állatkertben

három fiú osztálytársa rátámadt, ketten meglökték, egyikük megütötte, majd amikor a földre került, rugdosni kezdték, mindezt ő és a helyettese szeme láttára. 

– Nem tartották fontosnak, hogy értesítsenek bennünket. Érti ezt valaki?

 A sokkoló történet után leültünk beszélgetni a fiunkkal. Elmondta: szégyellte, hogy az osztálytársai megverték. Azt sem akarta, hogy felvegyük a kapcsolatot a bántalmazó, zaklató fiúk szüleivel, félt a retorziótól. Egy évvel a középiskola előtt nem akart iskolát váltani, nem akarta, hogy gyávának tartsák. De az atrocitások folytatódtak ebben az évben is, végül eljutott arra a pontra, hogy nem tudja ebben az iskolában folytatni, így kivettük. 

Most másik intézményt keresünk neki, és szüksége van pszichológus segítségére is... – mondta az apa a lapnak.
A Bors felhívta a XVI. kerületi általános iskolát, az intézmény vezetője rájuk csapta a telefont és az illetékes tankerülettől sem kaptak választ.

Némává válnak, rejtőzködnek az áldozatok

Makai Gábor klinikai szakpszichológus elárulta: az iskolai bántalmazás sajnos nagyon tipikus esetével állunk szemben.

– Szomorú valóság, főleg a kamaszoknál gyakori az iskolai bántalmazás

– mondta dr. Makai Gábor. – Működik a csordaszellem, a csoportos zaklatásban gyakran még olyanok is részt vesznek, akik egyébként nem agresszívak, nem olyan a személyiségük. 

Nagyon fontos, hogy nincs kis és nagy bántalmazás, valamint nincs különbség a verbális és a fizikai zaklatás között, kéz a kézben járnak. Az áldozatok eleve megszégyenítve, megalázva érzik magukat, ezért nem beszélnek róla, szégyellik, ezért elfojtják magukban. Némává válnak, rejtőzködnek az áldozatok.

Ezért szükséges szakember segítségét kérni, nem szabad hagyni, hogy megrekedjenek, vissza kell adni a biztonságérzetüket. A tanárok felelőssége, hogy észrevegyék, megakadályozzák a bántalmazást!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában