Közvélemény-kutatás

2023.12.08. 09:02

A magyarok szerint nem kellene beengedni hazánkba az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, aminek egyik lehetséges oka az ukrán gabonaszállítmányok nagyarányú elutasítottsága: tízből kilenc magyar szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket – ismertette friss közvélemény-kutatása eredményét a Nézőpont Intézet pénteken az MTI-vel.

MW

A 2023. november 24-i képen gabonával töltik fel egy teherautó rakterét az északkelet-ukrajnai Szumi területen

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hanna Arhirova

Azt írták: a magyar kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben.   

A konzultáció tizenegy kérdése közül egy az ukrán génmódosított gabona behozatalára vonatkozik, miután az Európai Unió megnyitotta a határokat a génmódosított ukrán gabonaszállítmányok előtt, amely nehéz helyzetbe hozta a kelet-európai országok piacait – áll a közleményben.   

Jelezték: fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok ebben a kérdésben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezettek egyetértenek vagy sem az ukrán termékek beengedésével.   

A felmérés – amelyet december 4. és 6. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – szerint 

a magyarok döntő többsége (87 százalék) úgy értékeli, nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket, és mindössze 5 százalék tartja azt elfogadhatónak.   

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége (62 százalék) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, és ennek egyik lehetséges oka a génmódosított ukrán mezőgazdasági termékek beengedésével szembeni nagyarányú egyet nem értés – tették hozzá.   

Úgy fogalmaztak, hogy 

politikai hovatartozástól függetlenül többségben vannak azok, akik ellenzik a határok megnyitását az ukrán szállítmányok előtt, a kormánypártiak körében (97 százalék) egységes véleményen vannak, de a baloldali szavazók (75 százalék) körében is a tiltakozók egyértelmű többsége látható.  

A radikális jobboldali Mi Hazánk ellenzéki szavazóinak 84 százaléka szintén elutasítja a határok megnyitását az ukrán génmódosított termékek előtt – fűzték hozzá.   

A kutatás szerint nincs olyan kiemelt társadalmi csoport nem, kor, végzettség és településtípus alapján, amelyben az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékek Magyarországra engedését a többség támogatná. 

Még a felsőfokú végzettségűek és a fővárosiak négyötöde (82-82 százalék) is tiltakozik a brüsszeli vezetés javaslata ellen – áll a felmérés eredményét ismertető összefoglalóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában