Konferencia

2023.10.02. 11:57

Nagy Márton: jövünk ki a viharból, 2024 a növekedés helyreállításának éve lesz (videó)

A növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható, ehhez kulcsfontosságú, hogy újra növekedjenek a reálbérek, mert ez vezet a fogyasztás és végső soron a gazdaság bővüléséhez – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján hétfőn Budapesten.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az alapításának 55. évfordulóját ünneplő Világgazdaság konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2023. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az idei év az infláció letörésének éve, 2024 pedig a növekedés helyreállításának éve. A kormány mindkettőben élen jár és vezető szerepet tölt be – fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy a gazdaság szereplőivel asztalhoz ülnek, helytelen tehát azt állítani, hogy ultimátumot adnak. 

Megjegyezte ugyanakkor, az üzemanyagpiacon negatív tendenciákat látnak, kérdés az itthoni kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árkülönbség, itt beavatkozhat a kormány – írja a Magyar Nemzet. 

Az extraprofitadót jövőre megfelezik.

Legnagyobb kihívásnak nevezte az egyensúly és a növekedés egyszerre történő helyreállítását, tankönyvszerű fordulatok helyett nemes egyszerűséggel úgy rendbe hozva, ahogyan az elromlott. A reálbérek csökkenni kezdtek, emiatt a fogyasztás is, ezzel kedvezőtlen folyamatok indultak el. A költségvetés áfaalapú – mutatott rá –, ez a fogyasztási típusú adó a legnagyobb bevétel. 

Hangsúlyozta, 

emiatt hazánkra teljesen máshogy hatott a válság, mint a személyi jövedelemadón alapuló tagállamokéra. 

Ez ugyanakkor nem jelenti az adórendszer megváltoztatását, a különböző nyilatkozatokból pedig úgy tűnik ki, sokan nem értik a gazdaság működését. Ha az élelmiszeripar, építőipar, kereskedelem újra bővülésnek indul, az a reálbérekre is jótékonyan hat, ami fogyasztási bevételeket generál.

Kiemelte azt is, 

a lakosság egyetlen dolgot érez a válságból, a reálbérek csökkenését, a bizalma pedig akkor áll helyre, ha a reálbérek, a fogyasztás és a növekedés (egymás vonzataként) helyreáll.

Novemberben megvan az esélyünk az egy számjegyű inflációra, ami a kettészakított gazdaság miatt fontos.

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!