Pénzügyek

2023.04.23. 17:36

Szja-bevallás: fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmet a NAV

A személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra – ha együttes összegük nem több mint 500 ezer forint – idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint a legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részletfizetés az adóbevallási tervezet online módosításával vagy a postán küldött tervezethez mellékleteként küldött „Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton” dokumentumon kérhető azoknak a magánszemélyeknek, akik áfa fizetésére nem kötelezettek és nem végeznek vállalkozói tevékenységet. A részletfizetés lehetőségét nem zárja ki az adóhatóság által készített adóbevallási tervezet.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az első részlet megfizetésének határideje május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónapok 22-éig kell kifizetni, ha ez elmarad, akkor a tartozást egy összegben kell megfizetni késedelmi pótlékkal kiegészítve.

Amennyiben az adóbevallást más miatt is kell módosítani, akkor a részletfizetést a 22SZJA-C lapjának 81. sorában kell kérni – írták.

Az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a jogosultak nem kapnak külön értesítést, csak azok, akik nem felelnek meg a feltételeknek.

Akik nem felelnek meg a feltételeknek, azok kérhetnek illetékmentes fizetési könnyítést, amelyről a NAV 30.2 számú információs füzete tartalmaz részletes információkat – közölték.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-éig – áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában