Pénztárca

2023.01.04. 09:54

Már meghaladja az 510 ezer forintot az átlagbér

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022 októberében is tovább nőttek a bérek – hangsúlyozza Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szerdán az MTI-nek küldött közleményében.

A nehéz gazdasági helyzetben is nőttek a reálbérek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kamil Zajaczkowski

A gazdaságfejlesztési miniszter felidézi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 

októberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó bérek is 18,4 százalékkal nőttek az előző évhez képest, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére októberben 510 500 forintot tett ki. Így 2010-hez képest már több mint két és félszeresére emelkedett az átlagkereset.

Kiemeli, hogy bár a szankciós infláció hatása jelentős, 2022 első tíz hónapjában - azaz a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben - is nőttek a reálbérek az előző évhez képest, összességében 4,3 százalékkal.

Az átlagkeresetek változása Magyarországon (2003-2022. január-október)
Forrás: MTI

Ez is rámutat arra, hogy a korábbiakhoz hasonló, dinamikus reálbér-emelkedéshez békére van szükség, és meg kell szüntetni a káros szankciókat

 – teszi hozzá a miniszter.

A kormány addig is mindent megtesz a szankciók ellensúlyozása, a vállalkozások talpon maradása és megerősödése, valamint a bérek töretlen növekedése érdekében 

– hangsúlyozza Nagy Márton, jelezve, hogy már több mint 2 ezer milliárd forintos védvonalat hoztak létre többek közt a rendkívül kedvező hitelek biztosításával és a kamatstop kiterjesztésével.

Hozzáfűzi: emellett megegyezés született a minimálbérről is, amely a legalacsonyabb bérek emelkedéséhez járul hozzá; a partnerekkel történt megállapodás szerint 

idén 16 százalékkal 232 ezer forintra emelkedik a minimálbér, és 14 százalékkal 296 400 forintra a garantált bérminimum összege.

Mindez közvetlen és közvetett módon 1,5-2 millió munkavállaló bérének növekedéséhez járul hozzá – jelzi a miniszter.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában