Foglalkoztatottság

2023.01.22. 08:00

Erősödik a verseny az álláskeresők között

Tavaly az első fél évben jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, ősszel viszont csökkent a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme.

Állásbörze a győri Széchenyi István Egyetemen

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Magyarország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett állásokra leadott jelentkezések száma tavaly a negyedik negyedévben, országos átlagban 34 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest, a feladott álláshirdetések száma ugyanakkor 17 százalékkal csökkent – közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel, saját adatbázisa alapján.

Az állásportál jelezte: 

Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több állást hirdettek meg tavaly a negyedik negyedévben, mint 2021 utolsó negyedévében, az ország többi területén azonban csökkent a toborzás volumene, ezen belül Zalában 39, Nógrádban 34, Budapesten pedig 22 százalékkal.

A különböző szakterületek közül a cégvezetés és menedzsment kategóriában feladott, valamint a mérnököket kereső álláshirdetések gyarapodtak, a többi esetben kevesebb embert kerestek a cégek, mint tavaly ilyenkor. 

A leglátványosabb csökkenés az IT programozás, fejlesztés és a vendéglátás kategóriáknál történt, ahol 39, illetve 34 százalékos volt a visszaesés.

A Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nőtt, itt 87 százalékos emelkedés történt egy év alatt, míg Hevesben 71, Bács-Kiskun és Békés vármegyében pedig 58-58 százalékos. 

A legkisebb növekedés Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében volt, ahol szintén erősödött az álláskeresés intenzitása, de 10 százalék alatt maradt a növekedés az előző év számaihoz képest.

Az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a közigazgatási, a fizikai, segéd-, betanított munka, a szakmunka, az IT programozás, fejlesztés, az értékesítés, a kiskereskedelem és a bank, biztosítás, bróker kategóriákban történt jelentős emelkedés.

Tavaly az első fél évben jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, ősszel viszont csökkent a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme. Bár bizonyos szakmáknál továbbra is fennáll a munkaerőhiány, alapvetően erősödik a verseny a nyitott pozíciókért – mutatott rá Varga Balázs, a Profession.hu marketingigazgatója a közlemény szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában