Sikeres akcióterv

2022.11.25. 10:51

Továbbra is történelmi csúcsokat dönget a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma.

Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is rekordszintű a foglalkoztatottság, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban – kommentálta a legfrissebb adatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma, miközben a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája március óta meghaladja a 74 százalékot, egyben az uniós átlagot (70 százalék) – emelte ki a miniszter.

2022 októberében a munkanélküliség 3,6 százalékot, míg a munkanélküliek száma 176 ezer főt tett ki. Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt 12 ezerrel, a 2010-es kormányváltáshoz képest pedig mintegy 300 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.

A kormány eddig 11 pontból álló akcióterve tehát sikeresen és eredményesen védi meg a családokat és a teljes foglalkoztatottságot. Az akcióterv részeként bevezetett kamatstop, a Széchenyi Kártya Program kedvezményes forrásai érdemben járultak hozzá a munkahelyek megvédéséhez – hangsúlyozta Nagy Márton.

Hozzátette: a kormány azonban folyamatosan vizsgálja a kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetet, szükség esetén pedig azonnal beavatkozik. „Ezért hirdettük meg a 150 milliárdos Gyármentő programot, a 200 milliárdos Gyármentő garancia- és hitelprogramot, de ennek érdekében indult meg az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k 200-220 milliárdos támogatási programja is. Ez utóbbit már azokra a vállalkozásokra is kiterjesztettük, amelyek energiaköltsége 2021-ben meghaladta a 2 százalékot” – emlékeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában