Bővítés a Hajdúhúsnál

2022.11.07. 17:03

Szijjártó Péter: válságidőszakban sem szabad feladni a nemzeti célokat (videó)

Válságidőszakban sem szabad feladni a nemzeti célokat, például a teljes foglalkoztatottságot, ezért a kormány jelen helyzetben is a beruházások támogatására fókuszál, hogy Magyarország elkerülhesse az európai krízist - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Debrecenben.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A tárcavezető a Hajdúhús 2000 Kft. beruházásának átadásán alapvető célkitűzésnek nevezte, hogy hazánkban mindenki dolgozhasson, aki csak akar. Mint mondta, erre épült a sikeres válságkezelés a koronavírus-járvány alatt is, így a mostani nehézségek alatt sem szabad más utat választani.

"Ezért Magyarország kormánya ebben a gazdasági válsággal fenyegető időszakban is, ugyanúgy, mint a koronavírus-járvány idején, a beruházások támogatására összpontosít. Ez egyszer már bejött, s most is be fog majd jönni, így mi, magyarok el fogjuk tudni kerülni az európai gazdaságot sújtó recessziót" - szögezte le.

"Az európai gazdaság a recesszió irányába nemhogy megy, hanem rohan öles léptekkel. Mi, magyarok ebből ki akarunk maradni, erre pedig akkor van lehetőség, (.) ha folyamatosan jönnek létre az újabb és újabb beruházások"

 - fogalmazott.

A most átadott, 2,6 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéshez az állam nagyjából egymilliárd forinttal járult hozzá, amiért cserébe a húsipari cég kötelezettséget vállalt 192 fős dolgozói állománya megőrzésére.

 

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy a világ "gyakorlatilag válságról-válságra bukdácsol", és az elmúlt kevesebb mint három év alatt példátlan módon kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság. Kijelentette: közös a pandémiás és a háborús helyzetben, hogy egyik sem az élelmiszeriparból indult ki, mégis mindkettő drámai kihatással járt az élelmiszerellátásra világszerte.

 

A koronavírus-járvány megszakította a beszállítói láncokat, ami több helyen ellátási zavarokat okozott, még Nyugat-Európában is, az ukrajnai háború pedig súlyos élelmezési válsággal fenyeget, mivel az egymással hadban álló országok a világ éléskamráinak számítanak - mondta.

Bár a magyar élelmiszeripar kiválóan vizsgázott ezen a két stresszteszten, mindez világossá teszi, hogy a megfelelő élelmiszeripari kapacitások megléte nemzetbiztonsági érdek - emelte ki.

"Arra törekszünk, hogy az élelmiszerellátás tekintetében önellátók legyünk, minél több élelmiszeripari termékről elmondhassuk, hogy többet termelünk belőle, mint amit elfogyasztunk"

 - tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy tavaly az élelmiszeripar termelési értéke 4400 milliárd forint volt és ezzel rekordot döntött, az idei év első nyolc hónapjában pedig 46 százalékos növekedést regisztráltak a 134 ezer család megélhetését biztosító szektorban, ami újabb hatalmas csúcsnak minősül.

Mint közölte, a dinamikus fejlődést mutatja, hogy az ágazatban 2014 óta hatvanhat olyan nagyobb beruházás történt, amelyet a kormányzat támogatott.

"Aki nem fejleszt, aki nem hajt végre beruházásokat, aki nem a legmodernebb technológiát alkalmazza, az egészen biztosan nem lehet versenyképes ebben az ágazatban sem" - vélekedett.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában