Fogyasztóvédelem

2022.07.17. 07:00

Több ezer problémás árut találtak az uniós piacon

A múlt évben sem tétlenkedtek az élelmiszerrel ügyeskedők. Az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül tavaly mintegy hétezer bejelentés érkezett problémás élelmiszer vagy takarmány miatt. A legtöbb gond a növényvédőszer-maradékot tartalmazó török zöldség- és gyümölcsáruval, valamint a szalmonellával fertőzött lengyel baromfitermékekkel, illetve a szintén szalmonellás brazil fűszerekkel volt.

Az elmúlt évben is bebizonyosodott, hogy jelentős élelmiszer-biztonsági kockázattól óvja meg a fogyasztókat az Euró­pai Unió gyorsriasztású rendszere – írja a Magyar Nemzet

Az Európai Bizottság által közreadott jelentés szerint a Riasztási és Együttműködési Hálózaton (ACN) keresztül 2021-ben több mint hétezer bejelentést tettek a tagállamok.

A legtöbb jelzés az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszeren (RASFF) keresztül érkezett: 4607 esetben jelezték problémás áruk jelenlétét a tagállamok.

Több mint négyezer-egyszáz esetben élelmiszerrel kapcsolatos probléma ­miatt fordultak az országok a közösségi rendszerhez. A brüsszeli jelentés szerint a növényvédőszer-maradványt tartalmazó török zöldségek és gyümölcsök, valamint a szalmonellás lengyel baromfi és a szintén szalmonellával fertőzött brazil fűszerek és gyógynövények miatt volt szükség intézkedésre. Bár a bejelentések nagy részét hatósági ellenőrzés alapján kezdeményezték az érintettek, de magas volt a vállalati önellenőrzés vagy a fogyasztói panasz miatt tett értesítések száma is. A hatóságok ugyanakkor nemcsak az élelmiszereket, hanem az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő tárgyakat is vizsgálták, így a csomagolóanyagok és az evőeszközök is górcső alá kerültek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint leggyakrabban a nem engedélyezett növényvédőszer-maradékok, a kórokozók és a mikotoxinok okoztak problémát.

Hazánk a múlt évben összesen 261 ügyben volt érintett, a bejelentések főként baromfihúshoz és abból készült termékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és zöldség-gyümölcshöz kapcsolódtak. Ugyanakkor hazai gyártású termékkel csupán 29 esetben volt gond.

A magyar hatóság 18 ügyet jelentett be, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt. „A RASFF fontos szerepet játszott a problémás termékek nyomon követésében, forgalomból kivonásában és a visszahívásokban” – hívta fel a figyelmet a Nébih.

Az élelmiszer-biztonsági problémák mellett élelmiszercsalásra is szép számmal derült fény tavaly. Az uniós hálózaton legtöbbször kisállatokkal kapcsolatos problémát jelentettek a tagállamok, de gyakran előfordult az is, hogy vízzel „duzzasztott” halak kerültek a piacra, ahogyan olívaolajat is többször próbáltak meg extra szűzként eladni az unióban. A húsáruk esetében számos esetben hiányos vagy manipulált papírok miatt indult eljárás. Az esetek közel felében dokumentáció­hiányt, hamisítást, manipulálást jelentettek a tagállamok.

Borítókép: Illusztrációfotó / Magyar Nemzet / Bach Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában