Közös Agrárpolitika

2022.05.17. 07:20

AM: egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság versenyképessége között

Az EU klíma- és környezetvédelmi céljainak való megfelelés közvetlen és közvetett hatása a magyarországi élelmiszergazdaság versenyképességére témakörében adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a Debreceni Egyetemen rendezett Gazdálkodás szakmai konferencián – közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Juhász Anikó előadásában az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti céljait fejtette ki, amelyek közé az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések, a természeti erőforrások fenntartható használata, illetve a biológiai sokféleség megőrzése tartozik. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyomatékosította a tudásátadás, innováció, digitalizáció hármasának fontosságát.

Hangsúlyozta, a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a stratégiák megvalósulásához, majd részletezte az európai zöld megállapodás és KAP célok kapcsolatát. Kijelentette, hogy a növényvédő szerek, a műtrágyahasználat és az ökológiai gazdálkodás terén a célértékek elérése jelenleg kérdéses.

A közlemény szerint a helyettes államtitkár a Megújuló vidék, megújuló agrárium program jövőképével kapcsolatban úgy fogalmazott: a gazdálkodás jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozássá kell tenni, amely vonzó vidéki környezetben, modern technológiával, minőségi élelmiszert biztosít a természeti erőforrások fenntartható használatával. Juhász Anikó szerint a felmerülő többletköltségeket nem szabad az élelmiszerlánc sérülékenyebb szereplőivel megfizettetni. Hozzátette: egyensúlyra van szükség a környezet- és klímavédelmi törekvések és a mezőgazdasági ágazat versenyképessége között.

Juhász Anikó előadásának zárásaként részletezte a Közös Agrárpolitika tervezett zöld felépítményeit, amelyek között a támogatható terület fogalmának bővítése, a kiterjesztett kondicionalitás, az Agro-ökológiai Program, a környezet- és klímabarát gazdálkodás és az erdészeti ágazat fejlesztése szerepelnek – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában