Magyar Bankholding

2022.03.24. 12:01

Az MKB Csoport egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el tavaly

Az MKB Csoport egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el tavaly, az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye 77,7 milliárd forint volt, 55,7 milliárd forinttal, 253,7 százalékkal nagyobb az előző évinél - közölte a pénzintézet csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde honlapjára felkerült gyorsjelentésében.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

Kiemelték: az eredményt annak ellenére érték el, hogy a Magyar Bankholding keretei között intenzív belső átalakuláson ment át, és fokozódott a piaci bizonytalanság.

A negyedik negyedévben jelentősen bővült az ügyfélportfolió jövedelmezősége és minősége, és az emelkedő hozamkörnyezet is pozitívan hatott az eredményességre. Ennek ellenére elsősorban a magasabb működési és kockázati költségek miatt a korrigált adózott eredmény 15,1 milliárd forint volt, 21,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölték.

A korrigált bruttó működési eredmény tavaly elérte 132,3 milliárd forintot, ami 92,5 százalékos emelkedés a 2020-as évhez képest, az intenzívebb üzleti tevékenység, stabil portfolióminőség, szigorú költséggazdálkodás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet mellett.

A működési költségek 10,1 százalékkal nőttek 2021-ben elsősorban a bérinfláció, a szabályozási megfelelési projektek és az élénkülő üzleti tevékenység miatt.

Az MKB Csoport rendkívül nyereséges volt, elérte a 33,2 százalékos korrigált tőkearányos megtérülést (ROAE) a 36,4 százalékos költség-bevételi arány (CIR) mellett. Eredményességi és hatékonysági mutatók minden tekintetben jelentős javulást mutatnak a 2020-as évhez képest - hangsúlyozták.

A jelentés szerint a bank mérlegfőösszege jelentősen, 19,1 százalékkal 3314,4 milliárd forintra bővült tavaly, elsősorban a pénzügyi piacok megnövekedett likviditásának köszönhetően.     Az ügyfélbetét-állomány növekedése mind a vállalati, mind a lakossági szegmensek megtakarítási képességének tulajdonítható, amelyet a moratórium illetve további, a kormány és a jegybank által a járvány lehetséges negatív hatásainak enyhítésére bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések eredményeztek. Az ügyfélbetét állomány 19 százalékkal 2216 milliárd forintra nőtt, az ügyfélhitelek állománya pedig 9,1 százalékkal 1215,3 milliárd forintra.

A lakossági ügyfelek hitelállománya az előző évihez képest 23,2 milliárd forinttal, 274,1 milliárd forintra nőtt, ami 9,2 százalékos növekedést jelent. A lakossági betétek 18,8 százalékkal emelkedtek. Az MKB Csoport vállalati ügyfelei 2021-ben is több hitelt vettek fel, többek között a beruházási hitelek iránti keresletnövekedésnek köszönhetően: a teljes nem pénzügyi vállalati bruttó hitelállomány 26 százalékkal 601,3 milliárd forintra, míg a betétállomány 21,2 százalékkal 1143,6 milliárd forintra bővült.

Közölték, hogy 

a csoport több gazdaságélénkítő programban is aktívan részt vett: a júliusban kivezetett Növekedési Hitelprogram Hajrá! (Nhp) mellett a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek kihelyezésében egyaránt az élen járt. Az MKB Csoport tavaly 5,3 százalékos piaci részesedést ért el a Széchenyi Programban a szerződött összegeket tekintve.

Az MKB Euroleasing ugyancsak kiváló évet zárt a jelentés szerint, a lízingállomány 2021. végére elérte a 201,2 milliárd forintot. A Magyar Bankholding Csoport lízing üzletága az integrációval piacvezető lett.

Március utolsó napján a Budapest Bank és az MKB Bank a Magyar Bankholding irányításában egyesül. A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a jegybank engedélyének birtokában a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták.

Címkék#MKB Bank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában