A munka világa

2021.11.22. 15:10

Nem hoz leépítési hullámot a nagy cégeknél a minimálbér-emelés

A minimálbér és a garantált bérminimum januárban életbe lépő emelése miatt növekedő bérköltségek ellenére nem terveznek létszámleépítést a magyar nagyvállalatok, inkább máshogy gazdálkodják ki a pluszköltséget – írta hétfői számában a Világgazdaság a saját körkérdésére adott válaszok alapján.

A lap emlékeztetett arra, hogy a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra nő. A kormány egyúttal 2,5 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adót, eltörli az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, a kisvállalati adót (kiva) pedig 12 százalékról 10 százalékra mérsékli.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. a lapnak azt írta: „Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a BKM esetében a tervezett jogszabályváltozások semmilyen formában nem érintik hátrányosan a munkavállalókat, tekintettel arra, hogy a társaság sem létszámleépítést, sem juttatáscsökkentést nem tervez a költségnövekedés ellensúlyozására”.

A MÁV-Volán csoport közlése szerint mintegy 2,6 milliárd forintnyi bérköltség-növekedést okoz a bérminimumok emelkedése. „A minimálbér emelése munkavállalóink kevesebb mint egy százalékát, a garantált bérminimum emelése munkavállalóink 13 százalékát érinti. A béren kívüli javadalmazásokat nem cafeteria-rendszer keretében juttatjuk, azokat nem befolyásolja a bérminimumok változása. A vállalatcsoport hároméves bérmegállapodása alapján idén is lesz munkavállalói lojalitást elismerő juttatás, illetve 10 százalékos béremelést hajtunk végre 2022-ben” – közölte a közlekedési társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában