fejlesztések

2021.11.08. 11:01

Befejezéséhez közelít az árvízvédelmi fejlesztés a Közép-Tiszán

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően, a tervek szerint jövő nyáron befejeződő projekt érinti Szolnok, Zagyvarékas, Tiszakécske, Szászberek és Jászberény településeket – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közleményben.

A tájékoztatás szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.

Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt 7,85 kilométeren, 4 méter széles töltéskoronával, 3 méter széles aszfaltozott útburkolattal. A község belterületén, a folyó és az épületek közelségéből adódó helyszűke miatt egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló összetett szerkezetet alakítottak ki, amely sétányként is szolgál a folyóparton – írták.

A közlemény szerint árvízvédelmi gyakorlópálya épült a szolnoki Milléren, a létesítménnyel lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül. A központ fő célja, hogy az előforduló árvízi jelenségeket élethűen szimulálják, így fokozható a védekezésben résztvevők szakmai felkészültsége – számoltak be.

Megújulnak emellett az új kenderéri, a határmenti, a zámbori és pinczi zsilipes műtárgyak, továbbá korszerűsítik a határmenti szivattyútelepet, korszerűsödnek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek, és komplex vízrajzi mérőállomás létesül Szászberken és Jászberényben, valamint partbiztosítást építenek ki – tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában