am

2020.09.23. 12:31

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.

Gyõr, 2020. április 28. Néhány áttelepített hal a Mosoni-Duna holtágában, ahová háromnyaras pontyokat helyeztek át a Magyar Országos Horgász Szövetség munkatársai Gyõrnél, 2020. április 28-án. A koronavírus-járvány miatt a korábbinál kevesebb halat lehet értékesíteni, a haltelepeken túl sok az eladásra tenyésztett hal, ezért telepítettek át 1260 kilogramm pontyot a Mosoni-Dunába. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotós: Krizsán Csaba

Az AM közölte: a hazai halgazdálkodás és akvakultúra egyik legfontosabb szakmai fórumán az innováció került középpontba.

Szentpéteri Sándor elmondta, hogy Magyarországon folyamatban van a 2021-27-es időszakra vonatkozó felülvizsgált Nemzeti akvakultúra stratégiai terv és a Magyar akvakultúra-fejlesztési operatív program előkészítése.

Elmondta:

a környezetbarát megoldások, a klímasemlegesség, a biodiverzitás megőrzése és az ökoszisztéma-szolgáltatások az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fognak kapni,

azonban ezek nem mehetnek a versenyképesség rovására. A programozás során ezért a környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóságnak együtt kell járnia a versenyképesség fejlesztésével. Ennek értelmében a fejlesztési célú beruházások megvalósítása és az innováció továbbra is fontos szerepet fog játszani Magyarország akvakultúra-fejlesztési stratégiájában, emellett arra törekednek, hogy a támogatott innovációs projektek még gyakorlatorientáltabbak legyenek.

Megjegyezte, hogy szintén fontos a nemzeti stratégiai tervezés kereteit meghatározó, fenntartható akvakultúráról szóló bizottsági iránymutatás, amelynek

felülvizsgálata jelenleg zajlik, de várhatóan az év végéig véglegesítik és elfogadják.

Ezenfelül meghatározó Magyarország szempontjából az Európai zöld megállapodás és az ennek részét képező „Termőföldtől az asztalig” stratégia, valamint a Biodiverzitás stratégia, hiszen ezekre az alapdokumentumokra építik az „itthoni” stratégiát és programot egyaránt – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Borítókép: Pontyok a Mosoni-Dunában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában