Bulvár-celeb

2023.04.11. 17:36

Magyarországon is megjelent a veszélyes vérszívó

A Balaton környékén már azonosították.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: KPixMining

A kullancsokkal eddig is tanácsos volt vigyázni, hiszen két súlyos betegség, a a Lyme-kórt és a vírusos agyyvelőgyulladást is terjeszthetik, ráadásul a hazai állomány egyre fertőzöttebb. Nemrég egy friss kutatásból kiderült: újabb veszélyt jelenthet a kullacs csípés.

 

Az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes kullancsfaj tíz példányát azonosították a Balaton környékén. 

 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és az Állatorvostudományi Egyetem közös kutatócsoportjának tagjai a veszélyes parazitákat a foltos nádiposzáta és az idei év madarának választott barkóscinege egyedein találták meg még nem kifejlett állapotukban - írja a likeBalaton.

 

A Hyalomma rufipes azért érdemel fokozott figyelmet, mert számos veszélyes kórokozót képes terjeszteni, egyebek között a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is, amelyre az Egészségügyi Világszervezet globális veszélyt jelentő betegségként hívta fel a figyelmet.

 

 a globalizációval is: a növekvő nemzetközi kereskedelem és utazások révén egyre könnyebben jut el olyan területekre, ahol korábban nem kellett tartani tőle. A betegség általában a fertőzött kullancsok csípésével, fertőzött vérrel vagy testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed.

Az ELKH és az ÁTE együttműködésében megalakult Klímaváltozás: Új Vérszívó Paraziták és Vector-borne Kórokozók Kutatócsoport tagjai, országos kutatásuk során azt vizsgálták, hogy van-e különbség a madarakon élősködő kullancsok területi eloszlásában.
A kutatók szerint a kullancsok helyi eredetét igazolja, hogy június végén, a költési periódusban élősködtek a madarakon, így azok nem hozhatták a kullancsokat déli országból, különösen nem Afrikából.

— Mivel a madarakról eltávolított egyik példány még vérszívása elején lévő lárva volt, továbbá három, anyai ágon öröklődő gén szekvenciája az összes kullancs esetében azonos volt, megállapítható, hogy helyi populációból származnak, sőt valószínűleg ugyanazon genetikai ághoz tartoznak.

 

A szakemberek szerint a fiatal lárva és a szoros genetikai rokonság egyben azt jelenti, hogy a felfedezett populáció, amelynek alapító példányait korábban délről érkező vonuló madarak hozhatták be, hazánkban szaporodni is képes. Ugyanakkor nem biztos, hogy át tudnak telelni, bár az enyhe tél ennek kedvez, és szakirodalmi adatok szerint ez a kullancsfaj évente akár 120 fagyos napot is eltűr.

 

A kutatást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ornitológusai segítették, akik 2022-ben gyűrűzésre befogott madarak átvizsgálása során csaknem ezer kullancsot távolítottak el 540 egyedről. A Dunántúlról származó mintákból azonosította Keve Gergő és Hornok Sándor a Hyalomma rufipes példányait.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában