Bulvár-celeb

2021.06.05. 21:10

A súlyos karambolokhoz már mentőautókkal is érkezhetnek a rendőrök

A legmodernebb orvosi felszerelésekkel, többek közt defibrillátorral és lélegeztetőgéppel felszerelt mentőautókkal bővítette járműparkját a rendőrség. Szombattól két mentőautó Budapesten lesz bevethető, nyolc pedig a légimentők bázisain várja a vészjelzéseket. A volán mögött speciális egészségügyi szaktudással rendelkező rendőrök ülnek.

Forrás: police.hu

Tíz új mentőautóval bővült a nemzeti összetartozás napján a rendőrség járműparkja. Az Országos Rendőr-főkapitányság a mentési feladatok ellátásának hatékonyabbá tétele miatt döntött az Országos Mentőszolgálat speciális rohamkocsijaihoz hasonló felszereltségű gépjárművek csatasorba állításáról – írja a Magyar Nemzet.

Az egységek a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség járműparkjához tartoznak,

a mentőkben, speciális egészségügyi szaktudású rendőrök ülnek.

Ezzel lehetővé válik, hogy az egészségügyi biztosítást igénylő rendőri feladatok – balesetek, sérüléssel járó bűncselekmények – helyszínein összetett feladatok ellátásra is képes egységek is bevethetők legyenek.

Police medic tréning a rendőrségen
Fotó: police.hu

 

A mentőautók rendőrségi szolgálata nem hazai találmány, az Egyesült Államok rendőrkapitányságain bevett szokás – csakúgy, mint a tűzoltóállomásokon –, hogy mentőautó is az állomány rendelkezésére áll

így egy segélyhívást követően egyszerre tudnak elindulni a minden feladathoz értő egységek.

Ez legtöbbször karambolok, sérüléssel járó erőszakos jellegű támadások vagy olyan intézkedések esetében hasznos, amikor számítani lehet arra, hogy a bűnöző rátámadhat a rendőrre.

Az Országos Mentőszolgálat által használt esetkocsival azonos típusú és felszereltségű járműveket Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka adta át.

Két mentőautó Budapesten lesz bevethető, míg nyolc életmentésre is alkalmas rendőrségi jármű a légi mentők bázisain várja a vészjelzéseket.

Ennek az a magyarázata, hogy a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi joggyakorlója a Készenléti Rendőrség, a rendőrség szervezi a mentéseket, a légi betegszállításokat.

Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka adta át a 10 új járművet
Fotó: police.hu

 

A földi fejlesztéssel a jövőben megvalósítható az, hogy a repülésre kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is biztosított legyen a mentési tevékenység folyamatossága Magyarország hét légimentő-bázisán: Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Debrecenben és Miskolcon.

A terepjáró képességgel is bíró rohamkocsikat a rendőrök a legrosszabb időjárási körülmények között is célhoz tudják vinni.

Az új járművek a legmodernebb orvosi felszerelésekkel, defibrillátorral, lélegeztetőgéppel, infúziós pumpával rendelkeznek, és a betegellátáshoz szükséges gyógyszerekkel és kötszerekkel is felszerelték őket. A police medic képzésen vizsgát szerző rendőrök pedig értenek a vízből és mélyből mentéshez, az újraélesztéshez, az artériás vérzések elállításához, gerinc- és csigolyasérültek helyszíni ellátáshoz és biztonságos szállításához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában