Hajdú-Bihar

2008.01.07. 10:22

Máshol koppan az Apeh-kalapács

<p>Debrecen-A korábbi jogi szabályozás kiskapuit kihasználva ügyeskedők súlyos százmilliókat, vagy talán milliárdokat vettek ki az állam zsebéből azzal, hogy az Apeh által kiírt árverezéseken megjelent érdeklődőket megfenyegették.</p>

A korábbi jogi szabályozás kiskapuit kihasználva ügyeskedők súlyos százmilliókat, vagy talán milliárdokat vettek ki az állam zsebéből azzal, hogy az Apeh által kiírt árverezéseken megjelent érdeklődőket lélektani terrort alkalmazva negatív licitre bírták.

Szépen vagy csúnyán

Ez azt jelentette, hogy a licit kezdete előtt megfenyegették az illetőt: amennyiben a kikiáltási árat tartja, vagy esetleg ráígér, annak súlyos következményei lesznek; ám, ha segít levinni mondjuk egy gépkocsi kikiáltási árát a becsérték törvény által még megengedett 25 százalékára, akkor némi „célprémiumra” is számíthat.
Az emberek többsége egy ilyen burkolt fenyegetésre többnyire kétféleképpen reagál; be sem megy az árverésre vagy bemegy és azt csinálja, amit tanácsolnak neki. Némi jutalékért…
Az adóhivatalnál azt remélik, hogy az anonimitás megteremtésével az ilyesfajta fenyegetéseknek elejét vehetik, és az online-licit révén a költségvetés bevétele is növekszik. A fenti gyakorlat ugyanis rendre azt eredményezte, hogy a megbízó és a megbízott ugyan jól járt, az adóhatóság és az adós viszont igencsak rosszul.

Arctalanok maradnak

Az online-rendszerű licitre előzetesen az okmányirodákban kell regisztráltatni magunkat, hogy azután saját azonosítóval és jelszóval vehessünk részt az ingóságok árverésén.
De csak az ingóságokén, hiszen ingatlanokat jövőre sem lehet majd internetes árverésen vásárolni az adóhivataltól.

Apeh kontra „árverési cápák”

A kétéves Peugeot kisteherautó kikiáltási ára 4 millió forint, de ha senki nem tesz keresztbe, egymillióért is elvihetõ. Amennyiben ügyesen „licitálsz”, kapsz tõlünk zsebbe még félmilliót, de ha nem…

Ez a beszélgetés ugyan csak a hírlapírói fantázia szüleménye, de megtörtént eseten alapszik. Nem véletlen, hogy januártól az adótartozás fejében lefoglalt értékesebb ingóságokra és gépkocsikra az interneten keresztül lehet majd licitálni, a jogalkotó így szeretné távol tartani az árverési cápákat az adóhivatali licitektõl. Eddig ugyanis ingóságokat már a becsérték 25, ingatlanokat pedig a becsérték 50 százalékáért meg lehetett szerezni, ha többért „nem akadt” rájuk vevõ. Nem csoda hát, ha egyes alvilági körök az extraprofit reményében lélektani terror alatt tartották az árverésre érkezõket

Januártól a minimális vételár ingatlanoknál a becsérték 50 százalékára nõ, ingatlanoknál pedig 65, míg lakások esetében 75 százalékra emelkedik. Igaz, utóbbiakra továbbra sem lehet online licitálni.

Az anonimitás csak az egyik lába az új rendszernek, a másik a minimális vételár felemelése.
Ingóságoknál a becsérték 50 százaléka lesz az az összeg, amennyiért jobb híján mondjuk egy gépkocsi hazavihető, ingatlanoknál ez az arány 65 százalékra, lakások esetében pedig 75 százalékra emelkedik.
Az adóhivatal nem véletlenül szorgalmazta a szigorítást, hiszen eddig az árverésre bocsátott ingóságok és ingatlanok becsértéke és az értük kapott összeg között valóságos szakadék tátongott.
Tavaly november végéig 5 milliárd forintnyi érték került kalapács alá, de a bevétel csupán 712 millió forint volt.

  • APEH-nek is jelzik a tb potyautasokat
  • Gyõzike 20 milliós APEH-büntetése
  • Levegõt is alig kapni az APEH ügyfélterében
  • Vallják be, vagy baj lesz! - így az Apeh
  • A leggazdagabb száz magyar -
  • A leggazdagabb magyarok: újoncok az új listán
  • TOP 100
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!