Hajdú-Bihar

2008.01.24. 15:09

A rendőrség előtt tüntettek

<p>Debrecen - A debreceni "Kossuth tériek" hálából vonultak a rendőrség épülete elé. <dia width="850" height="630" alt="Tüntetés a rendőrség előtt 2008.01.24."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_ntet_s_a_rend__337_rs_g_el__337_tt_2008_0/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tüntetés a rendőrség előtt 2008.01.24." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/T%C3%BCntet%C3%A9s-cZZs.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

15:55: Nagy János felolvasta Sóvágó Sándor rendőrfőkapitánynak címzett petíciójukat, amiban részletesen kifejtették a tüntetés okát és célját, és arra kérik a rendőrséget, oszlassák fel a bűnös alegységeiket, melyek részt vettek a 2006-os őszi eseményekben Budapesten.

Hangsúlyozta, hogy ez a petíció igazából a legfelsőbb rendőri vezteőknek szól. Arra kéri a kapitányt, hogy továbbítsa a feletteseinek. Sóvágó Sándor átvette a petíciót, ezután a húszfős társaság elénekelte a székely himnuszt.

15:45:  A tüntetők vezetője hangsúlyozta, hogy pártoktól függetlenül működnek, "az egyetemes emberi értékek és a magyar nemzeti hagyományok szilárd talaján állva".

Korábbi híradásokból játszottak le részleteket, hogy alátámasszák tüntetésük okát. Azt sérelmezik, hogy a 2006-os ősi események után bíróságra került öt rendőrből csak egyet ítéltek el felfüggesztett szabadságvesztésre, a másik 4 rendőr esetében bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást.

Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a híradásokban is elhangzott, hogy a rendőrök falaznak egymásnak, és ha ez ennyire egyértelmű, miért nem tesz senki semmit? A tüntetőket kordonnal vették körül. Az utca rendjére négy rendőr vigyáz.

15:30: Ágoston Tibor, a tüntetők nevében elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel szeretnék megköszönni a rendőrség általuk tisztességesnek tartott tagjainak a segítséget, hogy Debrecenben bonyodalmak nélkül zajlottak eddig a tüntetések, de egy úttal ostorozta szavaival az általuk csak kiszolgálóknak titulált rendőröket, akik bíróság elé kerültek a rendőri túlkapások miatt. És ismét szól a zene...

15:15: Az utca eddig hangos volt a rockzenétől, de pontban negyed négykor Nagy János lépett a mikrofonhoz, először elénekelték a Himnuszt, utána elmondta, hogy miért jött létre a Kossuth téri tüntetők csoportja: "A hazugságon kapott kormány leváltásáért tüntetünk 494 napja, hogy az igazság hatalomra kerüljön"; "A megrendelő nem a politika, hanem a nemzet"  "Rendet lássunk, ne a rendőrséget".

Elmondása szerint a társadalom minden rétegét képviselik-ők a nép hangja, mégha kevesen is vannak. A felszólalások között rendőrségi témájú rockzeneszámok hallhatók, céljuk, hogy ezzel is színesítsék a tüntetést.
Az egyik környéken lakó hölgy felháborodásának adott hangott, amikor megtudta, hogy egy órán keresztül zavarják a nyugalmát a beszédek. Egyáltalán nem ért egyet a tüntetőkkel, és elítéli ezt az agresszív fellépést.

14:58: Nagy János, a Kossuth téri tüntetők vezetője elmondta, hogy immáron 494 napja tüntetnek, aminek a zavartalanságát szeretnék megköszönni a debreceni rendőrségnek, és ebből az alkalomból egy 1 órás demonstrációt szerveztek a Budai Ézsaiás utcán a Debreceni Rendőrkapitányság elé.

Az eseménynek kettős célja van: a köszönetnyilvánítás mellett tiltakozni szeretnének, hogy a rendőri brutalitásokban résztvevő rendőröket sorra felmentik. A korai időpontra való tekintettel a szervezők nem számítanak magas számú részvételre.

A tüntetők nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, valmint transzparensekkel vannak felfegyverkezve. A fekiratok: "Szolgálj, ne fenyegess!"; "Minden tiszteletünk a nem kiszolgálóké";"Oszlassák fel a garázda alegységeket!"

  • Aláírásgyűjtés – pártpolitika nélkül
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!