Hajdú-Bihar

2007.11.22. 13:12

Számítógépmonstrum érkezik Debrecenbe

<p>Debrecen – Városunkba települő „monstrum” akkora mennyiségű számítást tud elvégezni egy másodperc alatt, mint a föld teljes lakosságága egy nap alatt.</p>

SzuperszámítógépDebrecenbe helyezésére vonatkozó megállapodást írt alá csütörtökön Pálinkás József a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke, Nagy Miklós a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés Intézet (NIIFI) igazgatója és Pethő Attila a DE TEK Informatikai Kar dékánja.

A városba települő „monstrum”– akkora mennyiségű számítást tud elvégezni egy másodperc alatt, mint a föld teljes lakosságága egy nap alatt. Az első hasonló tulajdonsággal rendelkező gépet a fővárosban adták át öt évvel ezelőtt. A mostani tízszer lesz gyorsabb elődjénél – mondta el Pálinkás József a megállapodást megelőző sajtótájékoztatón.

A szuperszámítógép elsősorban fizikusok vegyészek, meteorológusok munkáját segíti majd, hiszen ők nagy rendszerigényű számításokkal dolgoznak. Az NIIFI a vidéki nagyvárosok közül, azért választotta Debrecent, mert Budapest után a második legnagyobb felhasználói igény a cívisektől érkezett – tudtuk meg Nagy Miklóstól az NIIFI igazgatójától.

A beszerzési kiírásra várhatóan a világ tíz–tizenöt legnagyobb számítástechnikai cége adja be pályázatát. A gép leghamarabb ez vége és 2008 első negyedéve között érkezhet meg a Kémia épületben kialakított helyére, ahol a tíz gigabites gerinchálózathoz csatlakozva szolgálja majd kutatóink igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!