Hajdú-Bihar

2007.10.29. 05:35

Rajzolás a térben

<p>Debrecen - A kamerák, a szemüveg és a dobozka mellett az eszköz negyedik fontos eleme az egeret kiváltó mutatóceruza.</p>

Amolyan „térbeli érintőképernyőként” ennek segítségével hajthatók végre a különböző műveletek, merthogy a hardveres oldal mellett a csapat másik fejlesztési területét a felhasználói felület jelenti.
3D-t mindenkinek!  

Fiatal magyar feltalálón a világ szeme. Az akkor még alig nagykorú Rátai Dánielt és Leonar3Do névre keresztelt találmányát 2005-ben kapta fel a hazai média. Igen-igen kezdetleges, házilag barkácsolt szerkezete mára komfortos 3D-munkakörnyezetté vált, s lassan kiforrott termékké érik.

Miután Rátai Dani díjazott lett a Magyar Innovációs Szövetség országos versenyén, az állam átvállalta a világszabadalom elindításának költségeit, majd a pesti srác az amerikai Phoenixben részt vett az Intel nevű óriáscég 21 éven aluli tudósok számára rendezett versenyének világdöntőjén.

A megmérettetésen a versenykiírás szerint számára elérhető hét első díjból hatot bezsebelt, s nem utolsósorban a mintegy 1444 döntős pályázó közül egyike volt annak a háromnak, akik kijuthattak a Nobel-díj átadó ünnepségre. Külön bónuszként később még kisbolygót is elneveztek Daniról.

Mestermű

Sikert sikerre halmozó találmánya, a Leonar3Do egy olyan komplex munkakörnyezet, melynek segítségével a felhasználó térbelinek érzékeli a monitoron megjelenő objektumokat – ha kedve tartja, benézhet mögéjük, sőt, egy mutatóceruza (amolyan háromdimenziós egér) segítségével létrehozhatja, alakíthatja, mozgathatja is a virtuális tárgyakat.

A dolog hardveres oldalát egy dobozka, egy 3D-szemüveg, valamint két speciális webkamera jelenti. Utóbbiak egy különleges eljárásnak köszönhetően érzékelik a felhasználó fejének elmozdulást, amelyre azért van szükség, hogy a Leonar3Do a nézőpontunknak teljes mértékben megfelelő térbeli képet nyújthassa.

Az élményt a kettős LCD-kijelzőből álló, úgynevezett redőnyszemüveg teszi háromdimenzióssá. A működési elv a következő: a kijelzők észlelhetetlen gyorsasággal felváltva eltakarják a néző szemeit, a monitoron pedig ezzel szinkronban mindig az éppen el nem takart szemnek megfelelő kép látható, térérzet hatását keltve. A monitor frekvenciájához való igazodást a pillekönnyű dobozocska végzi.

Rátai Dani és csapata többek között egy rajzprogramon is dolgozik, ami a Windows-féle Paint térbeli változata volna, már ami az egyszerűséget és a kezelhetőséget illeti.

A cél, hogy egy kilencéves gyerek is el tudjon üldögélni a program előtt, és kedvére szórakozhasson az általa teremtett különféle 3D-alakzatokkal.

A mintegy 100-150 ezer forintos Leonar3Do alkalmazási területe meglehetősen széles, kezdve gyógyszerészeti kutatásoktól a különféle tervezőmunkákon át egészen a hétköznapi készségfejlesztésig.

Arról nem beszélve, hogy az ember természetes közege a tér, jelenlegi napi munkánkat pedig kétdimenziós monitorok előtt, kvázi korlátozott munkakörnyezetben végezzük.

Pinczés Dávid

Kapcsolódó anyagok:

  • Ma jelenik meg az Apple új operációs rendszere
  • Káros Wi-fi?
  • A Google elolvassa a leveleinket?
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!