Hajdú-Bihar

2007.10.11. 11:06

Kényszerítő eszközöket alkalmaznak a múzeumban

<p>Debrecen, Hajdúböszörmény – A múzeumok őszi fesztiválja zajlik a következő napokban. Kalandtúra, muzsika, kulisszatitkok – más-más, többnyire a kiállításokhoz kapcsolódó érdekességekkel várják látogatóikat az intézmények.</p>

A Déri Múzeumban legközelebb október 14-én lesz ilyen alkalom: a Múzeumi matinémuzsika sorozatban aznap 10 órától – a Kodály-emlékév kapcsán – Kodály Zoltán bicíniumait, Kovács BélaKodály-hommage-át, illetve népdalcsokrot hallhat a közönség.

Régiségek megmentői

A Déri Frigyes állandó kiállításhoz kapcsolódóan, Kalandtúra Dérivel címmel hétvégi interaktív családi túrát rendeznek október 20-án, 10 és 14 óra között. Egy interaktív feladatlap segítségével a gyerekek megtanulhatják, miért fontos vigyázni a régi tárgyakra, a régiségekre, és akár ők maguk is régiségek gyűjtőivé válhatnak azáltal, hogy a múzeumalapítót példaképként állítják eléjük – derül ki a múzeumi ismertetőből.

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban a Titkok a restaurátorok körül című rendezvényen október 26-án, 14 órától a múzeum restaurátorlaborjában nézhetnek szét a látogatók. Megismerkedhetnek a kerámia-, a fa-, a textil-, a fém- és a festményrestaurálás minden rejtelmével, sőt a restaurátorokat munka közben faggathatják tevékenységük szépségeiről. További információ: www.derimuz.hu, 52/417-560.

Csikósbőrben

A hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum Megelevenedő múlt címmel rendez őszi fesztiválprogramot, október 19-én, 14 és 17 óra között: az állandó kiállításon látható, különböző korokból származó tárgyak másolatait készíthetik el – szakemberek segítségével – az ügyes kezű múzeumbarátok. Mindemellett a pásztorélet mindennapi foglalatosságait is testközelből élheti át a közönség: felpróbálhatja a csikósok öltözékét, s megtanulhatja, hogyan gyújtottak tüzet a pásztoremberek.

De még ez sem elég a jóból: a merészebbek a hajdúkerületi igazságszolgáltatás kellékeinek hatékonyságát is saját bőrükön tapasztalhatják: kalodába, lábbilincsmásolatokba bújhatnak. További információ, bejelentkezés: www.hajdusagimuzeum.hu, 52/229-038.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!