Gazdaság

2020.09.21. 15:16

Fejlődő piac besorolást kapott Románia

Az FTSE Russel, a tőzsdei indexek és a kapcsolódó adatszolgáltatások brit szolgáltatója az úgynevezett határpiaci kategóriából fejlődő piaci kategóriába sorolta át Romániát. Az alkalomból a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) tartott hétfői eseményen a kormányfő és a pénzügyminiszter személyesen jelen volt, az államfő üzenetét pedig Cosmin Marinescu elnöki tanácsos tolmácsolta.

Klaus Iohannis 'történelmi pillanatnak' nevezte az eseményt, hangsúlyozva: ez az ország „gazdasági fejlődési potenciáljának megerősítését' jelenti. 'Az a tény, hogy Románia ma a fejlődő piac státuszba került, a Bukaresti Értéktőzsde pozitív fejlődését mutatja, ami álláspontom szerint még mindig szerény előrelépés, ezért a kormánynak az a szándéka, hogy továbbra is támogassa a tőkepiac fejlődését' – hangoztatta beszédében Ludovic Orban miniszterelnök.

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a fejlődő piaci státusz annyit jelent, hogy Románia 'egy kattintásnyi távolságra kerül' több milliárd eurótól, ezért az esemény 'az ország európai uniós csatlakozásával egyenértékű'. Radu Hanga, a BVB elnöke úgy értékelte, hogy ezzel nemcsak a hazai tőkepiac, hanem az egész romániai vállalkozói közösség 'tesz egy lépést előre'.

A Bukaresti Értéktőzsdén 370 vállalatot jegyeznek, a tavalyi tranzakciók értéke csak a részvényösszetevők tekintetében megközelítette a kilencmilliárd lejt.

Az FTSE Russell globális index szolgáltató 2019. szeptember 26-án jelentette be, hogy három év monitorozás után Romániát a határpiac besorolásból fejlődő piaci státusba emeli, és a döntés 2020 szeptemberétől lép hatályba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!