Államháztartási hiány

2020.04.16. 12:03

Pénzügyminiszter: A jelenlegi adatok alapján 6,7 százalékos lesz idén az államháztartási hiány

Az idei első költségvetés-kiigazítás nyomán 6,7 százalékos államháztartási hiánnyal számol a kormány – jelentette be szerdán Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

A miniszter szerint a készpénzforgalmi hiány 31,1 milliárd lejjel nő. A tárcavezető elmondta, idén a szokásosnál korábban fogadja el a kormány az első költségvetés-kiigazítást, mivel a koronavírus-járvány miatt a gazdaságot támogató intézkedésekre volt szükség.

A gazdaságélénkítő intézkedésekkel járó kiadások a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát teszik ki – szögezte le Cîţu, hozzátéve, hogy az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság becslései szerint 1,9 százalékkal zsugorodik idén a gazdaság és a GDP 1082 milliárd lejre csökken. Az államháztartási hiány így a korábban becsült 40,5 milliárd lejről 72,5 milliárd lejre nő, 6,7%-os lesz a deficit. „Ezek a becslések most, a jelenlegi adatok alapján. A készpénzforgalmi hiány 31,1 milliárd lejjel nő” – nyomatékosította a pénzügyminiszter.

A szaktárca becslései szerint a belföldi gazdaságból származó bevételek 23,2 milliárd lejjel esnek vissza, amit valamelyest ellensúlyoz az Európai Bizottságtól érkező 3,8 milliárd lejes támogatás. A profitadóból származó bevétel 2,2 milliárd lejjel csökken az eddig becsülthöz képest, a jövedelemadóból 1,5 milliárddal, az áfából csaknem 5,6 milliárddal, a jövedéki adókból 2,6 milliárddal, a társadalombiztosítási hozzájárulásokból pedig 8,3 milliárd lejjel számítanak kevesebbre.

Ezzel szemben a kiadások 12,5 milliárd lejjel nőnek. Személyi költségekre 576 millió lejjel szánnak többet, ebben benne van a koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi alkalmazottaknak járó havi bruttó 2500 lejes kockázati pótlék is – ismertette a miniszter.

A szociális ellátásra fordított kiadások 6,9 milliárd lejjel nőnek, és 3 milliárd lejt utalnak a tartalékalapba – mondta még Florin Cîţu.

Borítókép: Florin Cîţu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!