Foci-Eb 2021

2021.07.10. 14:34

A sérülés sem fogott ki az Eb-döntő holland játékvezetőjén

A 2013-as és 2018-as Európa-liga döntőjét, valamint a 2014-es BL-finálét is vezető Björn Kuipers fújja a sípot az Eb-döntőn. Az egyik legtapasztaltabb játékvezetőt jelölte ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az Európa-bajnokság vasárnapi, Olaszország–Anglia döntőjére: Björn Kuiperst. A 48 éves holland bíró munkáját az oldalvonal mellett honfitársai, Sander van Roekel és Erwin Zeinstra segítik, a VAR-szobában a szintén holland Pol van Boekel mellett Bastian Dankert vezetésével német stáb dolgozik.

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Balogh László

 

A civilben multimilliomos üzletemberként szupermarketet és feleségével fodrászatot üzemeltető Björn Kuipers családjában a játékvezetői szakmának hagyománya van. Édesapja is vezetett, felesége nagyapja, Andries van Leeuwen pedig híres bíró volt, ő fújta a sípot a Rotterdamban rendezett 1963-as KEK-döntőben, amelyben a Tottenham 5:1-re legyőzte az Atlético Madridot. Ennek ellenére nem volt előre eldöntve, hogy neki is erre a pályára kell állnia, saját maga választotta ezt az utat.

„Tizenhat évesen lettem játékvezető, édesapám csak annyit mondott, ha szeretném egy másik oldaláról is megismerni a labdarúgást, próbáljam ki – idézte fel a kezdeteket Björn Kuipers, az UEFA játékvezetőkről szóló, Man in the Middle című dokumentumfilm-sorozatában. – Harmincéves pályafutás áll mögöttem, és ezalatt megtanultam, hogy a játékvezetőnek a legfontosabb az önbizalom. Aki nem hisz magában, nem képes erős akarattal fellépni és érvényt szerezni a döntéseinek, az sosem juthat el magasra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!