Vesztegetés a levegőben?!

A román labdarúgó játévezetők központi szövetségének vezetőjét, Vasile Avramot vasárnap 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte az Országos Korrupcióellenes Bizottság.

A román labdarúgó játévezetők központi szövetségének vezetőjét, Vasile Avramot vasárnap 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte az Országos Korrupcióellenes Bizottság. Az a vád ellene, hogy 19 000 euró kenőpénzzel vesztegette meg őt egy marosvásárhelyi üzletember, hogy a helyi, I. Ligában szerepelő labdarúgó csapatra megfelelően „vigyázzon” a 2011/2012. évi bajnoksg idején. Hogy-hogy nem, a dolog (hála valakinek!) kitudódott, mindekttőjüket őrízetbe vették, és így most csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlan: vajon ebben az esetben az ügyészségi vizsgálat eljut-e egészen a csúcsig? Mivelhogy ezt a két alakot csupán kishalnak tartják a hazai labdarúgás magasztos, illetve maszlagos egén és sokan arra kiváncsiak, vajon vizsgálódni fognak a román labdarúgás igazi nagyfőnökei, felelősei körében is? Azok között, akik hosszú évek óta olyan tevékenységeket kormányozgatnak, amelyben a káosz és a vesztegések mindennaposak. A Román Labdarúgó-szövetség elnöke például megpróbál úgy-ahogy elhatárolódni a dolgoktól és bocsánatos bűnnek tartja megtévelyedett nyája tagjainak aljas cselekedetét, amiért Vasile Avram fő „játékmester” akár tizenöt év fegyházbüntetést is kaphat, – s mint kiderült – a levegőben egy helikopteren a Marosvásárhely–Bukarest útvonalon kapta meg járandóságát. Mircea Sandu RLSZ elnök eközben kijelentette, hogy „reméli, Avram tiszta lesz”, meg hogy „reméli, olyan lesz a kihallgatás, mint amilyenek voltak már máskor is”. Persze, közben elnézést kért a nagy nyilvánosságtól is azok után, hogy a két évvel korábbi országos játékvezetői skandalum alkalmával fejét csóválva mondogatta, hogy „még ha fejjel csinálták volna…”

Találóan és reménykeltően jegyezte meg a volt kiváló labdarúgó bíró, Ion Crăciunescu (akit sohasem gyanúsított meg senki sem!) éppen tegnap: „Ami két évvel korábban Pitești-en történt, az csak egy apró tréfa volt ahhoz képest, ami most következik”. Reméljük, rövidesen elválik, mi is lesz az. Meglátjuk – mondaná a világtalan, hiszen az akkori főkoruptot, Cornel Penescu üzletlánc tulajdonost azóta tisztára mosták (gondolta volna-e valaki?). Az akkor letartóztatott üzletember most azon munkálkodik, hogy bezárt áruházait újra indítsa, áruval feltöltse és ott folytassa, ahol addig is tette. Nem másért, de Amerika mellett Románia nem véletlenül lett a lehetőségek, a bizantinizmus országa, ahol csupán élni kell tudni a kínálkozó alkalmakkal. Ám de így?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!