ERDON Országos hírek

2008.03.04. 18:02

Teljesítettük a tejkvótát

<p>Nem fizet Románia büntetést az Európai Uniónak a tejtermelésért, mert a 2007/2008–as kvótaévben a romániai gazdák nem lépték túl tejtermelésben a az Európai Unió által kiutalt tejkvótát.</p>

Az Országos Mezőgazdasági Támogatás–folyósítási és Intervenciós Ügynökség (APIA) becslése szerint nem fizet Románia büntetést az Európai Uniónak a tejtermelésért, mert a 2007/2008–as kvótaévben a romániai gazdák nem lépték túl tejtermelésben a az Európai Unió által kiutalt tejkvóta–keretet. A becslések alapjául a kvótaév (2007. április 1. és 2008. március 31. közötti időszak) első tíz hónapjának adatai szolgáltak, amelyekkel az APIA keretében működő Tejkvóta–kezelő Igazgatóság (DACL) rendelkezik. Ha az adatok nem változnak a kvótaév végéig, azaz március 31–ig, Romániát az Európai Bizottság nem fogja tudni megbüntetni amiatt, hogy több tejet termelt, mint amennyit a tejkvóta alapján az EU megszabott számára — tájékoztatta lapunkat Viorel Pintea, az Országos Mezőgazdasági és Támogatás–folyósítási és Intervenciós Ügynökség Szatmár megyei kirendeltségének igazgatója.

Kevés volt a takarmány

Ennek a hírnek nemcsak az ország számára van jelentősége, hanem azoknak a gazdáknak a számára is, akik egyéni tejkvótájukat túl fogják lépni március végéig, mert ha országos viszonylatban nincs a tejkvóta átlépve, az egyéni gazdákat sem fogja szankcionálni az EU a kvótatúllépés miatt.  

A becsléseket taglaló tanulmány szerint az országos tejkvóta felső határát meg sem közelítő tejtermelésnek a 2007–es gyenge mezőgazdasági év az oka, meg a román mezőgazdaság szerkezete is — tartja fontosnak megemlíteni a tanulmány. Az aszályos év miatt gyenge volt az idei takarmánytermelés, ami pedig az agrárágazat szerkezetét illeti, a minőségi tejtermelési ágazatban a termelők 64 százaléka mindössze egyetlen szarvasmarhával rendelkezik, és a termelők a 32 százalékának az életkora meghaladja a 60 évet.

A tejkvóta állása:

1. Az ország gyári kvótája: 1.320.555 tonna.

2. Gyárnak termelők száma: 290.316 fő.

3.Gyárikvóta–tartalék: 8.101 tonna.

4. Az ország piaci kvótája: 1.736.444 tonna

5. Piaci kvótára (is) termelők: 574.611 fő.

6. Piacikvóta–tartalék: 7.258 tonna.

 

Solymosi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!