ERDON Országos hírek

2008.03.04. 14:12

Szekusnak nyilvánítják Iliescut?

<p>Kiterjesztené a Securitateval együttműködő személyek csoportját a kormány a CNSAS-működésének jogalapot biztosító új jogszabálytervezetben, melyet sürgősségi eljárással szerdán fogadhat el.</p>

A szövegtervezet szerint azok a kommunista pártaktivisták, akik “a Securitate, illetve a totalitárius rendszer más elnyomó szervei tevékenységével kapcsolatban olyan döntéseket hoztak, melyek az emberi szabadságjogokat korlátoztak” Securitate-kollaboránsoknak minősülnek.
A jogszabálytervezetet előkészítő Marius Oprea szerint elvétve volt rá példa, hogy a Román Kommunista Párt (PCR) főtitkárai engedélyezték valamely párttag Securitate által való megfigyelését, illetve utasítást adtak arra, hogy egy PCR-tagot a titkosrendőrség besúgónak szervezzen be.
A jogszabálytervezetbe most bevezetett kitétel a Cotidianul szerint többek között Ion Iliescu háromszoros ex-államfőt is érintheti, tekintettel arra, hogy Iliescu 89 előtt a kommunista párt Iaşi-i és Temes megyei szervezetének főtitkára volt.
A CNSAS azonban korábban egyetlen, a politikus nevére szóló dossziét sem talált irattárában. Oprea szerint már csak azért sem valószínű, hogy Iliescu utasítgatta volna a titkosrendőrséget, mert iaşi-i főtitkári tisztsége során őt is megfigyelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!