ERDON Országos hírek

2008.03.09. 14:05

Szakképzett munkaerő hiány Romániában

<p>Átlagban minden romániai kis- és középvállalkozásból 17 szakképzett munkás hiányzik - ez derült ki abból a felmérésből, amely a romániai munkaerőhiány méreteiről készült.</p>

A kutatás 234 kis- és középvállalkozás vezetőinek a megkérdezésével készült. A felmérés szerint jövőre átlagban 29-re nőhet a hiányzó munkaerő egy kis- és középvállalatra lebontott mennyisége. Az építkezés területén lehet a legnehezebben szakképzett munkást találni. Őket követik sorrendben az esztergályosok, a szerelők, az asztalosok, a hegesztők, a villanyszerelők, az autófestők és - a bádogosok, a marósok, a lakatosok, a mezőgazdászok, a gépkocsivezetők, az örző-védők és az eladók.
Emellett a munkaerőpiacon hiány van a középfokú végzettséggel rendelkezőkből, illetve az olyan felsőfokú szakképesítést birtokló szakemberekből, mint villamosmérnökök, építészek, tervezők és kohászmérnökök.
A megkérdezettek 71 százaléka válaszolta azt, hogy kétszer nagyobb munkaerőhiánnyal küszködik, mint egy évvel ezelőtt - mondta Ovidiu Nicolescu, a felmérést megrendelő romániai kis- és középvállalkozások tanácsának elnöke.
A hiány által sújtottak elsősorban azt javasolják, hogy a kormány adjon kedvezményt azoknak a cégeknek, amelyek külföldi munkásokat alkalmaznak, és szállást biztosítanak nekik. Jelenleg négy cégvezető közül három gondolkodik külföldiek alkalmazásán.
Romániában azért nagy a munkaerőhiány, mert az elmúlt években hivatalos adatok szerint 2 millió, nem hivatalos kimutatások szerint pedig 3-4 millió vendégmunkás is külföldre távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!