ERDON Országos hírek

2008.03.25. 12:34

Németország a gyenge láncszem?

<p>Moszkva berlini és párizsi segítséggel osztja meg Európát - írta keddi kommentárjában a Romania Libera. A bukaresti napilap cikkének szerzője szerint "a NATO veszélyben van". Elsősorban Németország magatartását bírálta, amennyiben Berlin nem hajlandó többletterheket vállalni Dél-Afganisztánban.</p>

Elsősorban Németország magatartását bírálta, amennyiben Berlin nem hajlandó többletterheket vállalni Dél-Afganisztánban, aláásva ezzel a szövetség erőfeszítéseit, beláthatatlan következményeket vonva maga után.
A kommentátor szerint a bukaresti NATO-csúcson meg kellene találni a mindenki számára elfogadható megoldást, tudomásul kellene venni, hogy a NATO nem engedhet meg magának egy afganisztáni kudarcot.
A szövetség számára azonban a lap szerint ennél is nagyobb veszélyt jelent a Grúzia és Ukrajna NATO-meghívásának kérdésében elfoglalt német álláspont. Utal arra, hogy Angela Merkel német kancellár nemrég Moszkvában tárgyalt, hazatérése után pedig  közölte: ellenzi olyan országok meghívását, amelyek "regionális konfliktusokba keveredtek".
A kommentátor szerint Merkel kancellár lényegében vétójogot kíván adni Moszkvának a NATO ügyeit illetően, lábbal tiporva ezzel a szövetség működési elveit. Ebben Nicolas Sarkozy francia elnök is partner - fejtette ki a szerző, azt írván, hogy a német és a francia vezető nem volt hajlandó találkozni Ukrajna és Grúzia elnökével, miközben ez utóbbit fogadták a Fehér Házban. A cikk írója mindebből arra a következtetésre jut, hogy Berlin és Párizs aláaknázza az amerikai politikát Moszkva javára. "Franciaország és Németország veszélyes játékot űz, amikor megpróbál hízelegni Moszkvának, és távol akarja tartani az amerikaiakat a Fekete-tengertől, ezzel ugyanis az európai kontinens egységét kockáztatják" - olvasható a Romania Libera cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!