ERDON Országos hírek

2018.04.16. 10:31

Emmanuel Macron elismerően nyilatkozott Klaus Iohannis tevékenységéről

Elismerően nyilatkozott Klaus Iohannis román államfő tevékenységéről Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban.

Elismerően nyilatkozott Klaus Iohannis román államfő tevékenységéről Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban.

Macron elnöki mandátumának első évéről beszélt a BFMTV-nek, az RMC-nek és a Mediapartnak. Az interjúban szóba került az európai helyzet is, amelynek kapcsán a francia államfő azt mondta: az illiberális demokráciák megerősödése vehető észre a kontinensen.

,,Egyfelől olyan demokráciákat látok, ahol beállt a fáradtság a lakosság körében. Olyan demokráciákat, ahol megszokottá váltak a gyengeségek, az igazságtalanság, az egyenlőtlenségek, a düh" - mondta Macron, hozzátéve, hogy ezekben a társadalmakban eluralkodott a populizmus.

,Másfelől ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: ,,Látják, ezek gyenge emberek. Ezért mi nem tiszteljük a demokráciát. Megtámadjuk a bírák függetlenségét" - részletezte a francia államfő, Lengyelországot és Magyarországot hozva fel példaként, hozzátéve, hogy ,,egyesek Romániában is" ugyanezt kísérlik meg. Macron ennek kapcsán elismerően beszélt Klaus Iohannis román államfő tevékenységéről, aki - a francia elnök szavaival - ,,ellenőrzés alatt tartja a dolgokat".

Macron úgy fogalmazott: szuverén Európában hisz, amely képes megóvni állampolgárait a veszélyektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!